ZTE KK

2014.11.20. 16:05

Jó döntések kellenek - Nem kizárt, hogy „belenyúlnak” a keretbe is

Zalaegerszeg - A nyolcadik fordulóban elkönyvelte a hetedik vereségét is a Zalakerámia-ZTE KK élvonalbeli férfi kosárlabda együttese. Ez a szomorú valóság és az, ami szerdán Kaposváron történt: elfogadható játék után pillanatok alatt képes összezuhanni a csapat, így pedig esélye sem volt nyerni.

Kerkai Attila

A somogyiak által 88-72-re megnyert mérkőzésen nem kétséges, hogy akadtak jó periódusai a ZTE KK-nak, hiszen előbb vezetett (2-10), majd hátrányba került, de a második negyedben Gáspár és Healy vitte a hátán csapatát és előnnyel fordult a ZTE KK (35-43). Aztán jött a harmadik negyed, ami még szorosan alakult, köszönhetően a már említett zalai duónak, ám az utolsó tíz percnek már 58-54-es hátránnyal fordultak az egerszegiek. Innentől már nem tudott vezetni a ZTE KK és az igazi nagy törés a 35. perc tájékán következett be, de inkább már előbb... Csupán Healy nagyon ponterős játékával (29 pontig jutott, 41-es eredményességi mutató mellett) tudott még kapaszkodni a zalai csapat, az utolsó öt percben pedig a ZTE KK már végleg egy szétesett együttes benyomását keltette, ami egyáltalán nem biztató. Sőt, nagyon nem.

Az új igazolás – legalábbis ezen a találkozón – Nemanja Ilic is csak egy volt a többi zalai játékos közül. Az, hogy a klubnál titokban tartották érkezését (amúgy kedden már edzett a csapattal) és csak a kezdésnél derült ki, hogy új igazolása van a zalaiaknak, annyiban akár érthető, hogy a szerdai ellenfél esetleg nem készül fel belőle. Ám maradjunk annyiban: Ilic nem nagyon tette próbára a kaposváriakat. S ezt még véletlenül sem az új szerzemény hibájaként rójuk fel, mert egy edzéssel a háta mögött, teljesen idegen környezetbe kerülve ritka, amikor valaki képes kirukkolni kimagasló teljesítménnyel. Egyelőre Lekli felépüléséig, két hónapra kapott szerződést.

Mindenesetre vele együtt jelenleg hat külföldi játékosa van a ZTE KK-nak, akik közül négy légiósnak számít, így egyikük nem nevezhető a mérkőzésre (Kaposváron Cole Darling maradt ki). Az, hogy a klub ezt bírja-e anyagilag, ez is már egy kérdés, amiről Podlovics Péter ügyvezetőt megkérdeztük, aki úgy felelt: valóban terhet jelent mindez, de keresik, mi lenne erre a legjobb megoldás. A klubvezető ugyan nem említette, de akár játékoscsere vagy szerződésbontás is lehet az egyik opció, azt mérlegelve, ki tud a legtöbbet segíteni a csapatnak, s ki az, aki kevésbé.

A ZTE KK az eddigi egyetlen sikerét az Alba Fehérvár ellen jegyzi, s akkor is Nathan Healy (fehérben) volt a legjobb. Fotó: Pezzetta Umberto

A ZTE KK jelenleg az utolsó helyen áll a bajnokságban és ha nem változik semmi, félő, hogy beragad itt. Milos Sporaron, az új edzőn ezt számonkérni még nem lehet, hiszen első meccsén, a Sopron ellen és szerdán, Kaposváron sem csapata volt az esélyes, s mindkét találkozón a jelenlegi ZTE-nek bravúrra lett volna szükség a sikerhez. Ami, egyelőre várat magára. Az, hogy a jelenlegi játékoskeret (benne a légiósok) miként állt össze, milyen elvek alapján, ez már egy másik kérdést vet fel, s idővel talán majd erre is választ kapunk. Visszamutogatni most nem vezet sehova, előre meg semmiképp, márpedig jelenleg az a legégetőbb feladat a ZTE KK-nál, hogy kimozduljon mostani állapotából. A korábban, a legjobb nyolc közé kerülést megcélzó elképzelések igencsak távolinak tűnnek, hacsak, nem történik olyan fordulat a csapat játékában, ami erre rácáfol.

Azonban inkább reálisan kellene felmérni a jelenlegi helyzetet. Innentől kezdve minden tekintetben jó döntéseket kell hozni, most ugyanis ez a legfontosabb.

A ZTE KK most egy kis időt nyer ehhez: legközelebb december 6-án, a MAFC vendége lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!