ZTE KK

2013.10.18. 10:04

Safford soha nem elégedett

Zalaegerszeg - Szeptember elején érkezett Zalaegerszegre, a Zalakerámia-ZTE férfi kosárlabda csapatához Justin Safford. A 26 éves 204 centiméter magas kosaras hamar meggyőzte a klubvezetést arról, hogy érdemes hosszabb időre is szerződést ajánlani neki. Az amerikai center végül az idény végéig kötelezte el magát a négyszeres bajnokhoz.

Gyimesi Márton

Justin Safford bajnoki bemutatkozása remekül sikerült a ZTE csapatában. Az amerikai játékos csapata mindhárom győztes mérkőzésén a pályán lévők egyik legjobbja volt. A 4-es és 5-ös poszton is bevethető légiós átlagban 17,33 pontot dobott ezeken a találkozókon, de a lepattanózásban is kiemelkedőt nyújtott.

Justin Safford. Fotó: Pezzetta Umberto

- A saját teljesítményemmel sohasem lehetek igazán elégedett - szerénykedett Justin Safford. - Mindig lehet tovább, és tovább fejlődni. Én is folyamatosan próbálom a saját játékomat erősíteni, sohasem gondolok nagyon előre, mindig csak a soron következő mérkőzés jár a fejemben, de ez jellemző az egész csapatra is. Nagyon örülünk a jó kezdésnek, ám ezek a sikerek nem szabad, hogy elaltassanak minket. Nem beszélünk a győzelmekről, ugyanúgy edzünk, mint eddig, hiszen még nagyon hosszú a bajnokság.

- Két évet profiskodtál már Európában, hallottál-e egyáltalán a magyar bajnokságról?

- Valóban, az utóbbi két szezont már Európában töltöttem. Először Svédországban az első osztályú LF Basket csapatánál, majd a spanyol második ligás Andorra együttesénél légióskodtam. Magyarországról, és a bajnokságról nem volt semmilyen információm. A menedzserem szólt, hogy keres egy gárda, amelyik már négyszer végzett az első helyen. Úgy gondoltam, hogy ez egy jó lehetőség a számomra. Egyelőre nem is csalódtam ebben. Úgy gondolom, hogy minden csapatsportban az összhang a legfontosabb, én úgy látom, hogy itt Zalaegerszegen kiváló közösség jött össze. Ez a remek csapatszellem kulcsfontosságú lehet a későbbiekben is.

- Mennyiben különbözik a magyar bajnokság a korábbi állomáshelyeidnél megismert pontvadászatoktól?

- Így három forduló után még nehéz lenne egyértelmű állásfoglalást tenni. Talán annyi különbséget mondhatok, hogy Spanyolországban sokkal inkább a támadásokra helyezik a hangsúlyt a csapatok. Sokat futnak, és rengetegszer dobnak a gyűrűre is a meccsek alatt. Itt Magyarországon keményebb a védekezés, és kevesebb lehetőség adódik a tiszta dobóhelyzetekre.  Van azonban hasonlóság is: mindkét ligában általában kiegyenlített a mezőny, és szoros meccseket játszanak a csapatok.

- A Zetében több poszton is számítanak rád, te melyikben érzed igazán otthonosabban magad?

- Az egyetemi éveim alatt leginkább 4-es poszton játszottam, de megfordultam a 3-as pozícióban is. Legutóbb, Spanyolországban újfent a 4-es poszton számítottak rám. Itt Zalaegerszegen aztán már többször kell bemennem a palánkok alá is. Nekem leginkább a 4-es poszt fekszik, szívesen vállalkozom távoli dobásokra, de a labdafelhozatallal sincs különösebb gondom. Azonban természetesen azt a feladatot látom el a mérkőzéseken, és az edzéseken is, amit a vezetőedző előír számomra.

- Nagyon távol kerültél a hazádtól. Mivel töltöd itt a szabadidődet?

- Természetesen nekem is hiányzik a családom, de ez a profi sportoló életmódjához hozzátartozik. Egyébként a testvéreim is sportolnak, két öcsém közül az egyik az egyetemen birkózik, a másik az amerikai focicsapat tagja, a lánytestvérem pedig atletizál. Feleségem, és gyermekem egyelőre nincsen, sőt jelenleg barátnőm sem. Így itt Zalaegerszegen leginkább a csapattársaimmal töltöm a szabadidőmet. Gerald Bostonnal és Doug Plumbbal gyakran megfordulunk a sportcsarnokhoz közeli kávézóban, emellett szeretek olvasgatni, és a filmeket is nagyon kedvelem. Örülök, hogy Magyarországon is játszanak angol nyelvű alkotásokat a mozik, bár lehetne ezekből egy kicsit több is.


Justin Safford teljesítményéről megkérdeztük a vezetőedző Völgyi Pétert is.

- Nagyon jó szellemű játékost, egy igazi csapatembert ismertünk meg Justin személyében. Két poszton is számítok rá, és elmondhatom, hogy mérkőzésről mérkőzésre javuló formát mutat. Eddig mindhárom találkozónkon stabilan teljesített mind pontszerzésben, mind pedig lepattanózásban. Eddig egyértelműen a csapat vezére volt a pályán, és remélhetőleg ezt a továbbiakban is tartani tudja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!