ZTE FC

2014.07.18. 19:21

A ZTE stadionra szánt 1 milliárd nincs veszélyben

Zalaegerszeg – Péntek reggeli rádióinterjújában a kormányfő indokolt óvintézkedésnek nevezte a kormányzati kiadásokat érintő 110 milliárd forintos zárolást.

Hajdu Péter

A zárolás oka a tervezettnél kisebb adóbevétel, aminek hatására, a hiánycél tartása érdekében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javasolta az intézkedést. A Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtöki száma tartalmazza az államháztartási hiánycél tartása érdekében született kormányhatározatot. A költségvetési zárolás részleteiről – milyen címen, milyen területről mekkora összegeket vonnak el – az érintett szervezetek vezetőinek, köztük a szaktárcák minisztereinek augusztus 1-ig kell bejelentést tenniük a Magyar Államkincstárnál.

A költségvetési zárolás nagyobb része a Beruházási Alap kiadásait érinti, amelyben egyes projektek 2015-re történő átütemezésére kell számítani. Az alap jelentős részéből a sporttal kapcsolatos beruházási tételeket finanszírozzák.

A kormányrendelet tartalmazza az egyes minisztériumokra, illetve fejezetekre jutó zárolási összegeket. Az összesen 39.394,9 millió forint miniszteriális zárolási keretből 9,6 milliárd esik az Emberi Erőforrások Minisztériumára, 8,4 milliárd a nemzetgazdasági tárcára, 5,5 milliárd forint az agrártárcára, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A HM-nek 3,2, a BM-nek 2,7 az NFM-nek 2,8 milliárd forintot kell zárolni, a miniszterelnökségnek 1,4 milliárdot. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) költségvetését 3,8 millió forinttal kurtították. 20 milliárd forintot zároltak az ugyancsak a Miniszterelnökség hatáskörében levő, rendkívüli kormányzati intézkedések kiadási előirányzatából.

A központi hivatalok közül nevesítették a NAV-ot, ahol közel 780 millió forintot, a KSH-nál pedig 109 millió forintot kell zárolni. Az egészségbiztosítási költségvetési szerveket 49, a nyugdíjbiztosítást 50 millió forint zárolására kötelezték a kormányrendelettel. A Nemzeti Kulturális Alapnak 800 millió forinttal kell szűkíteni a büdzséjét, a Nemzeti Földalapnál és a nemzeti vagyonnal kapcsolatos kiadások esetében pedig 500-500 millió forint szűkítésről van szó.

A rendelet 2. melléklete tartalmazza a zárolás alól mentesített előirányzatokat. A több mint kétszáz tétel között olvasható Zalaegerszeg labdarúgó sportlétesítménye. Ezek szerint a ZTE-stadion fejlesztére szánt 1 milliárd forint nincs veszélyben. A mentesített előirányzatokban található többek között az országos közúthálózat és gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése, a győri aréna beruházás támogatása, a debreceni nagyerdei labdarúgó stadion rekonstrukciójának, és a rekonstrukciót végző kft. működésének támogatása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!