Interjúk

2013.06.15. 13:55

Megvetette lábát a fővárosban a Hard Chords

Egy éve alakult, de azóta már a főváros egyik legismertebb klubjában, az Old Man’s Pub-ban is sikerült megvetnie a lábát a zalaegerszegi Hard Chords zenekarnak. A négytagú együttes jól ismert blues- és rock-slágereket ad elő, többek között Jimi Hendrix, a Cream, a Nickelback, a Foo Fighters vagy éppen a Bon Jovi dalait.

Gyuricza Ferenc

Az együttest olyan zenészek hozták létre, akik egykor a legendás zalaegerszegi formációban, a Pókhálóban játszottak, azaz a basszusgitáros Szilágyi László, illetve a dobos Krecsár Zsolt. Kettejük mellé Salamon Attila gitáros csatlakozott, ő többek között a Shabby Blues Band-ben is megfordult. Az énekes ugyanebből a formációból érkezett Gál Szabolcs személyében.

- Én tulajdonképpen már egy majdnem működő formációba szálltam be, hiszen a hangszeres rész már összeállt, csupán énekest kerestek - mondja a Hard Chords frontembere. - Felhívtak telefonon, hogy szeretnének velem dolgozni, s ezzel meg is pecsételődött az együttes sorsa, ugyanis rögtön igent mondtam. Szükség is volt erre a gyors tempóra, mert azonnal próbálni kellett, hiszen egy hónap sem volt vissza az első fellépésig.

A Hard Chords repertoárjában eleinte csak feldolgozás-dalok szerepeltek, olyan ismert blues- és rock-szerzemények, amiket a tagok is szívesen hallgatnak. A zenekar ars poetica-ja ugyanis a szórakozva szórakoztatni mottó jegyében született, úgy szeretnének a közönségnek zenélni, hogy közben a zenészek is jól érezzék magukat a színpadon. Az együttes neve, ami magyarul Kemény akkordokat jelent, eléggé be is határolja a repertoárt, vagyis a hard-rock és heavy metal vonalat viszik tovább, még egy friss pop-slágert, Alex Clare Too Close című dalát is erre a stílusra ültették át.

- Eleinte Jimi Hedrix és Cream dalokat játszottunk, illetve mivel a Pókháló felélesztése, vagy legalábbis megidézése ugyancsak szándék volt, ezért két dalt tőlük is játszunk mind a mai napig - sorolta tovább az énekes. - Annak ellenére is, hogy Krecsár Zsolt, akinek az idejébe nem fért bele az intenzív zenélés, közben már kivált, s helyére az egykori Exkavátor tagja, Kajos Roland került, aki jelenleg ugyan Győrben él, de elvállalta a közös munkát. Ez a csere is gyorsan zajlott lett, a régi dobosunk, Jack november közepén lépett ki, s Rolanddal már december elején fel is léptünk. Két hét alatt betanulta az összes dalt, kétszer összepróbáltuk a műsort, s már ott is álltunk a színpadon.

Az új tag bemutatkozására Budapest egyik legnépszerűbb zenés klubjában, az Old Man’s Pub-ban került sor, amelyet rögtön sikeresen be is vett a zenekar. Olyannyira, hogy azóta már negyedszer játszottak ott, s ősztől vélhetően újra rendszeresen felléphetnek a fővárosban. Ez a hazai rockszakma egyik ismert szervezőjének, a többek közt Tátrai Tiborral, Török Ádámmal, Révész Sándorral együtt dolgozó Kerschák Huginak köszönhetik. Az énekes úgy fogalmaz: az említett zenészek mellett a Hard Chords gondjait is a nyakába vette, vagyis Hugi nemcsak szervezőként, hanem menedzserként állt a zenekar mellé.

- Amikor meghívtak bennünket az Old Man’s-be, azt mondták, ez egyszeri alkalom lesz., aminek nincs tétje - magyarázta Szabolcs. - Vidéki zenekar vagyunk, talán 15-en eljönnek megnézni bennünket, ami nem lenne gáz, mert előtte nap egy másik zenekarra hárman voltak kíváncsiak. Ehhez képest rögtön 70-80 fő jött el ránk, majd koncertről koncertre egy több érdeklődőt vonzottunk, azaz sikerült bevennünk a fővárost. Hosszú távon pedig az a tervünk, hogy egyre több saját számunk legyen. Jelenleg kettő és félnél tartunk, ebből egyet játszunk is. Össze kellett rázódni, az egy év kevés ahhoz, hogy 10-15 saját dallal álljunk elő, főleg úgy, hogy viszonylag ritkán van csak alkalmunk próbálni. Év végére azonban legalább négy-öt saját dallal szeretnénk rendelkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!