Minden más

2013.06.11. 07:48

Siketekkel zenél együtt Majka

Csatlakozott a Fordulj felénk kampányhoz Majka. A rapper ennek jegyében a Viva Comet gálán egy harminc fős hallássérült csapattal lép fel.

Gyuricza Ferenc

A Fordulj felénk elnevezésű kampány lényege, hogy ráirányítsa a figyelmet a hallássérültek problémáira, illetve összekapcsolja a siketeket és hallókat. A kampány ötletadója Deményné Marada Gyöngyi, a Medilearn Akadémia igazgatója volt, aki immár harminc éve foglalkozik hallássérültekkel.

- A hallássérülteknek nagyon nehéz beilleszkedniük a társadalomba - mondta Deményné Marada Gyöngyi. - Ehhez nyújtanak segítséget az általunk szervezett jelnyelvi képzések, melyek során mindenki elsajátíthatja a siketek kommunikációját. Ezáltal megérthetjük problémáikat, feléjük fordulhatunk, és kinyithatjuk szívünket, hiszen a siketek tudnak szájról olvasni, kitűnően kommunikálnak, csak éppen a jelek útján teszik azt. Annak kulcsa, hogy értsük őket, az odaforduláson van, testtel és lélekkel egyaránt.

A Fordulj felénk kampányhoz a hazai könnyűzenei élet egyik sikeres alakja, a rapper Majka is csatlakozott. Az előadó úgy találta, bár nem erre az alkalomra íródott, ám a Ha tehetném, az égbe kiáltanék fel című dalának szövege mindenképpen illeszkedik a program céljaihoz. A dal az útkeresésről szól, amely minden fiatalt érint, a siketeket különösen. Majka ezért döntött úgy, hogy egy a Viva Comet gáláján egy harminc fős hallássérült csapattal lép fel, akik jelbeszéddel mesélik el sorstársaiknak a dal szövegét. Mindennek oka, hogy a hallássérültek a zene rezgéseit érzik, a szöveget azonban nem, így azt az ő nyelvükre külön le kellett fordítani.

- Idén egy olyan produkcióval szerettem volna a Viva Comet színpadára állni, ami egyedi, nem szokványos - mondta Majka. - Csapatommal egy globális problémát viszek fel a színpadra, és bízom benne, hogy ez a nyelv a zene segítségével eljut az emberekhez. Mert ők ugyanolyanok, mint mi, nem szabad másként kezelni a hallássérülteket, hanem feléjük kell fordulni, és erre a zene kifejezetten alkalmas.

Majka maga is kipróbálta a jelelést, a próbák során élvezettel vegyült el a buzgó kórustagok között. A dal vidámsága mindenkire átragadt, a rapper őszinte mosollyal az arcán énekelte, mozogta végig a próbát. Elmondása szerint hamarosan egyedülálló produkció keretében mutatják meg, hogy milyen fantasztikus szimbiózis alakulhat ki a zene eszközével halló és siket között.

A különleges produkciót a Viva Comet gála keretében, június 13-án, a Papp László Budapest Sportarénában láthatja a közönség. A Viva Comet Magyarország egyik nagyszabású zenei rendezvénye, amely során a mainstream zenei irányzatok képviselőit jutalmazzák. Díjat kap a legjobb férfi és női előadó, a legjobb együttes, a legjobb új előadó cím nyertese, valamint a legjobb videoklip kategóriában is győztest hirdet a zenecsatorna. A rendezvényen egyedi és látványos színpadi produkciókra is lehet számítani, Majka és csapata mellett fellép még Düki, a Children Of Distance, Fluor, Hien, a Hősök, a Punnany Massif, Radics Gigi, valamint az Odettel kiegészült The Hated Tomorrow is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!