Minden más

2013.06.04. 13:59

Odett, ByeAlex és a Junkies is Fonogram-díjas lett

Korábbi jelölése után immár el is nyerte a legjelentősebb könnyűzenei szakmai elismerésnek számító Fonogram-díjat Odett.

Gyuricza Ferenc

A fiatal énekesnő Hanyatt. Homlok, egyenes című nagylemezét az Év hazai klasszikus pop-rock albuma kategóriában találták a legjobbnak. Az elismerés rangját emeli, hogy Odettnek olyan vetélytársakat sikerült megelőznie, mint Ákos vagy Rúzsa Magdi. A Hanyatt, homlok, egyenes című nagylemez még 2011 végén jelent meg, ám a Fonogram szabályzata lehetőséget biztosított arra, hogy a 2013-as jelöltek közé kerülhessen, hiszen valójában nem konkréten a tárgyévet megelőző esztendőben kiadott kiadványok versengenek, hanem a Fonogram-bizottság által meghatározott időszakot, illetve az az alatt megjelent kiadványokat veszik figyelembe, amelybe így belefért Odett második nagylemeze is.

Az idei Fonogram-díjkiosztót megváltozott körülmények között rendezték meg, a korábbi szervező, a MAHASZ, azaz a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége mellé a szintén szakmai díjnak számító, ám elsősorban a médiaszereplőket jutalmazó Voltfolió alapítói is társultak. Az indoklás szerint a két díj remekül egészíti ki egymást, hiszen egyikben zenei újságírók és további szakemberek díjazzák az elmúlt év kiemelkedő zenei alkotásait, a másikban pedig a zenészek szavaznak a zene, a kultúra terén legjobb teljesítményt nyújtó médiaszereplőkre, médiumokra. A változások okán a Fonogram-gála időpontja is kitolódott, míg korábban rendszerint az év elejére esett a rendezvény, ezúttal június 2-án este, közel ezer szakmai résztvevő jelenlétében tartották a budapesti Millenáris Teátrumban. Az újdonságok közé tartozik még, hogy ezúttal Fábry Sándor és Hajós András vezették a műsort, amelyet élő televíziós közvetítés hiányában az interneten követhettek figyelemmel az érdeklődők.

A rendezvényen a fonogram-díjakat tizenhárom hazai, valamint öt nemzetközi kategóriában ítélte oda a szakmai zsűri, az úgynevezett Voltfolió FairPlay-díjak nyolc kategóriában találtak gazdára.

A nemzetközi előadók közül Leonard Cohen, az ősszel hazánkba látogató Bruno Mars, a Gossip, a Volt fesztiválon is fellépő Example, valamint a Soundgarden neve hangzott el. A hazaiak közül Odett mellett olyan előadókat jutalmaztak, mint az év hazai modern pop-rock albumát elkészítő Anna & The Barbies, az alternatív kategóriában legjobbnak talált Manoya, vagy az elektronikus produkciók között nevezett Zoohacker. A hazai hard-rock vagy heavy metal album kategóriában a Junkies nyert, a szórakoztató zenei produkciók közül a Group N' Swing lemezét találták legjobbnak, a nép- vagy világzenei kategóriában a Kalákát, a jazz műfajában alkotók közül a Mrs. Columbo együttest, a gyermeklemezeket megjelentetők mezőnyéből pedig a Csillag születik egykori felfedezettje, Kovácsovics Fruzsinát szólították ki az eredményhirdetéskor.

Az év felfedezettje ByeAlex lett, a minden évben átadásra kerülő Fonogram Életműdíjat idén a magyar zeneiség és a magyar zenészek hírét a nemzetközi világban is öregbítő, világszerte sikeres producer, Mándoki László, azaz Leslie Mandoki kapta, de a szokványostól eltérően  egy második Fonogram Életműdíjat is átadtak, a szomorú aktualitású posztumusz elismerést a Republic néhai énekese, Bódi László, vagyis Cipő özvegye és gyerekei vihették haza. A díj átvételét egy egészen különleges, számos nagy nevű hazai énekest felvonultató produkció követte, amelyben Cipő egyik legnépszerűbb dalát, a 67-es utat adták elő közösen. A Fonogram-díjak közül egyedül az év daláról dönthet a közönség, ennek idén Majka, Curtis és BLR közös slágerét, a Belehalok című szerzeményt választották. A különdíjakról szintén a közönség szavazott, az év énekesnője a Nox egykori tagja, Péter Szabó Szilvia, énekese a tavalyi győzelmét megismétlő Vastag Csaba, zenekara pedig a Republic lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!