Minden más

2013.05.28. 16:52

Újra kaphatóak lesznek a Theatre Of Tragedy albumai

Július elején új kiadásban ismét boltokba kerül a Theatre Of Tragedy három korábbi albuma. A norvég zenekar a gótikus heavy metal egyik zászlóshajója volt.

Gyuricza Ferenc

Az 1993-ban, Norvégiában alapított Theatre Of Tragedy elsősorban azzal gyakorolt hatást a rockzenei színtérre, hogy elsők között használt szoprán énekhangot. A ma már a Leaves’ Eyes vezetőjeként ismert Liv Kristine itt bontogatta szárnyait, s bár tíz évnyi közös munka után, azaz 2003-ban nem egészen baráti körülmények között végleg szakított az utána még hét éven át aktív zenekarával, sokan mégis máig vele azonosítják a Theatre Of Tragedy világát.

Az együttes - ahogy a gótikus heavy metal színterének korai képviselői közül többen is - a doom- és death-metal világából indult. A zenekar nevét viselő, 1995-ben kiadott bemutatkozó albumuk, illetve az egy évvel később megjelent Velvet Darkness They Fear dalai még jócskán tartalmaztak elemeket az említett műfajból is, ugyanakkor Liv Kristine hangja már ezeken a nagylemezeken is meghatározó volt, de nemcsak ő énekelt a dalokban, hanem az együttes vezetője, a magyar származású Raymond I. Rohonyi is. A zenekar gyakran alkalmazta a párhuzamos női-férfi éneket, Liv Kristine csodálatosan tiszta szoprán énekhangja mellett Raymond I. Rohonyi death-metal műfajára emlékeztető hörgése és mély basszusa erős kontrasztot a dalaiknak. A szépség és szörnyeteg legendáját idéző megoldást később számos más pályatársuk is átvette, zenekarok generációja követte példájukat.

Az atmoszférikus gótikus heavy metal világában az 1998-ban kiadott Aegis című albumukkal merültek el végleg. Később aztán újabb váltások következtek be, az ezredfordulón megjelent Musique indusztriális hangzása már nehezen volt összeegyeztethető az eredeti elképzelésekkel, s az archaikus témákat boncolgató, illetve a 17 századi angolnyelven megírt szövegeiket is lecserélték, a városi életről és a technológiáról kezdtek el szólni dalaik. Ugyan a 2006-os Storm című albummal visszatértek a gótikus heavy metal műfajához, ám az elektronikus hatások is maradtak, így a késői korszakuk is különbözött a zenekar eredeti irányvonalától.

A Theatre Of Tragedy 17 éves működésének legsikeresebb korszaka egyértelműen az első három lemezhez köthető. A zenekart szinte körülrajongták a kritikusok, de népszerűségük is egyre növekedett. A csúcspontot az Aegis jelentette, az azt követő drasztikus váltás miatt sokan elpártoltak tőlük. A német Massacre Records - amely a zenekar eredeti kiadója is volt - most újra kiadja az első három albumot. A július 5-én boltokba kerülő új verziók bónusz-dalokkal kiegészítve, digipak formátumban, illetve bakelit lemezen lesznek beszerezhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!