Zene

2015.02.08. 16:00

Likó Marcell: kell egy sláger!

Zalaegerszeg - A dalírás közben gyakran úgy érzem magam, mintha egy szappant kéne eladnom, s ahhoz kell egy jó szlogent találnom. Jó refrének nélkül ugyanis nem működnek a dalok.

Gyuricza Ferenc

A közelmúltban Zalaegerszegen is fellépett Vad Fruttik énekese mondta ezt a dalszerzés nehézségei kapcsán. Likó Marcell szerint mindenki szeretne slágert írni, ám hiába is görcsölnek rajta a dalszerzők, előre nem lehet a közönség reakcióját kiszámítani.

– Régen a refrénekkel volt könnyebb dolgom, a Nekem senkim sincsen témáját percek alatt raktam össze egy várpalotai képzőművészeti kiállításról elkobzott rémbor hatására – magyarázta az énekes. – Most inkább a versszakokkal haladok gyorsabban, s az okozza a gondot, hogy mi is legyen a refrén.

Likó Marcell azt is elárulta, ha a közönség elvárásaitól teljesen függetleníteni tudnák magukat, némileg eltérő zenét játszanának. Több lenne a lassú dal, és gyakrabban születnének 3/4-es ütemű számaik.

– Az új dalunkat, a Holdat is eredetileg 3/4-ben írtam, de aztán átdolgoztuk – folytatta. – A többieknek van némi fóbiája ezekkel a témákkal kapcsolatban, azt mondják, kicsit mesélősek, Cseh Tamás dalaira hasonlítanak, ezért nem koherensek azzal, ami általában jellemző ránk. Ezért megpróbáltuk oly' módon átdolgozni, hogy minél inkább kompatibilissá váljon az elektronikus tánczenékkel. A végeredmény szerintem egészen jó lett, sok olyan motívum, és sok olyan hangszer van benne, ami jellemző az elektronikus zenére.

Likó Marcell hozzátette: a Hold szövege egy filmélmény alapján született, Aki Kaurismäki finn rendező Múlt nélküli ember című alkotása volt rá akkora hatással, hogy mindenképpen dalt szeretett volna belőle írni. A történet egy olyan fiúról szól, aki nemcsak az eszméletét veszti el, de annak következtében amnéziába is esik.

– Később szerelmes lesz, s érzései viszonzásra is találnak – sorolta Likó Marcell. – Egy kicsit groteszk a történet, kissé olyan, mintha egy Örkény-darab lenne. Leginkább az fogott meg benne, hogy mindig van remény, a vesztett helyzetekben is felcsillanhat valami, ami bátorítást adhat.

A Vad Fruttik a Hold után, valamikor a tavasszal egy három dalos E.P.-t tervez megjelentetni, az új lemez csak az év végére várható. Likó Marcell szerint ez a módszer bevált a legutóbbi nagylemeznél is, így nincs okuk változtatni. Eddig nyolc daluk készült el, s ehhez még további négy várható. A lemez kapcsán koncepció nincs, egyedül csak arra törekednek, hogy időnként kitekintsenek a saját komfortzónájukból, és belekóstoljanak más műfajokba is, ezáltal egy kis játékosságot vigyenek zenéjükbe. Az énekes azt is elárulta, bár 2015-ben a tíz éves jubileumukat is ünneplik, ám a születésnapra különösebben nagy eseményt most nem terveznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!