Zene

2015.01.29. 14:55

A Dal két zalai szerzővel - Krajczár Péter három számmal, Sebestyén Áron Csemer Boglárka dalával vesz részt a versenyben

Múlt szombaton újraindult A Dal, a köztévé zenei vetélkedője, amely azt hivatott eldönteni, hogy ki képviselje hazánkat az idei eurovíziós fesztiválon, Bécsben. A 360 nevezett számból 30 kerül élő adásba, közöttük a két zalai kötődésű zeneszerző, Krajczár Péter és Sebestyén Áron szerzeményei.

Kiss Gyöngyvér

Az első zalai ihletésű számot január 31-én, a második elődöntő adásában hallhatjuk a New Level Empire-től. A billentyűk mögött Krajczár Péter szerepel, aki már rutinos résztvevője A Dalnak, hiszen az összes korábbi évadban is felcsendültek szerzeményei. Idén triplázni készül, saját zenekara mellett a Proof of Life és Wolf Kati is neki köszönhetik benevezett zenéjüket.

Sebestyén Áronék idén debütálnak A Dalban, azonban saját műfajukban már hazai és nemzetközi szinten is befutott előadónak számítanak Csemer Boglárkával, azaz a BOGGIE nevű formációval.

Krajczár Péter három szerzeménye eltérő műfajt képvisel. A vokálos, modern dance stíluson nyugvó New Level Empire egy live act formáció, amely hangszeres megoldásokkal: gitárral, billentyűvel és elektromos dobbal hivatott életre kelteni az elektronikus zenét. Már tavaly is bizonyítottak The last one című számukkal.

– A Dalnak köszönhetően szép karriert futott be a The last one, így a nyár folyamán majdnem 40 helyre hívtak bennünket koncertezni – mesélte Péter. – Idén a Homelights című dalunkkal jelentkeztünk, mely a decemberben megjelenő nagylemezünk címadója is egyben. A dal arról a gyermekkori biztonságérzésről szól, amit a minket körülvevő fények árasztanak, s amit egész életünkben szeretnénk érezni – fejtette ki a zenész, de szó esett a másik két produkcióról is. Így Wolf Kati, Engedj el! című nótájáról, amely alapjául Péter egy svéd szerzőpár zenéje szolgált. Sebastian Zelle-től és Martin Angelicus-tól kapott Krajczár Péter egy demófelvételt, amelyet áthangszerelt, újraformált, Wolf Katinak pedig egyik kedvenc számává vált.

A harmadik művel Péter áttör minden korlátot, a Proof of Life-fal ugyanis véletlenül sem gondolkodnak slágergyanús nótákban, ezt a csapatot kimondottan nehéz lenne egyáltalán bármilyen zenei skatulyába sorolni. Hiphop, drumm&bass, metal, rap-metal, garage, dubstep, trap stílusokat magába foglaló őrülettel támadnak. Mint Péter meséli, már évek óta együtt dolgoznak a zenekarral, de a médiában most szerepelnek első ízben, hiszen e formációnak alapvető koncepciója, hogy nem akarnak megfelelni külső elvárásoknak, underground bandának vallják magukat.

– Manapság ezek a produkciók sokkal nagyobb teret kapnak, mert nincsenek rákényszerítve a mai 15 évesek arra, hogy azt a zenét hallgassák, ami a tévékből, rádiókból jön. Kereshetnek maguknak az interneten bármit: jönnek a külföldi minták, majd egy underground zenekar, amely csinál valami hasonlót. S meg lehet nézni a látogatottságát a kevésbé rádióbarát zenéket játszó együttesek koncertjeinek – mondta Péter a Proof of Live muzsikájával kapcsolatban. E csapatban egyébként a billentyűs szerepét is ő tölti be, mivel azonban A Dalban kikötésként szerepel, hogy kétszer egy előadó nem állhat színpadra, erre az alkalomra dj társa helyettesíti.

Péterék egyébként feleségével együtt zalaegerszegiek, itt jártak általános iskolába és gimnáziumba is, majd hivatásuk miatt költöztek a főváros közelébe. Azonban ma is gyakran és szívesen látogatnak haza családjukhoz, immár négy éves gyermekükkel.

Sebestyén Áron Budapestről költözött pár éve Petrikeresztúrra, s mint mondja, a jövőjét itt képzeli el. Inspirálja a helyi környezet, a természet nyugalma, s mivel szeret vezetni is, nem okoz neki gondot heti pár óra ingázás egy-egy munka miatt. Akár budapesti, soproni, vagy győri színházak előadásainak hangszerelése és zenekarvezetése miatt is szívesen vállalja az utazást.

A Dalban szereplő BOGGIE-t 2011-ben hívta életre az akkor már szimfonikusok hangszerelésében is jártas ifjú jazz-zongorista, Csemer Boglárka énekesnővel. Az együtt játszott sanzonok, a harmonikus dallamvezetésnek és a felszabadult játéknak köszönhetően nem állnak messze a jazz világától, így azonnal megtalálták a közös hangot.

– Csemer Boglárkával francia sanzon műsorok mellett hamarosan saját szerzeményeket is írtunk. A BOGGIE zenekar olyan sikeres lett, hogy még 2011-ben kiadtuk a saját dalainkat tartalmazó lemezünket, amelyen helyet kapott a Parfüm című szerzeményhez egy szimfonikus zenekari hangszerelés is – jegyezte meg Áron. Ám a Parfüm igazi sikerére még pár évet várni kellett. Mint meséli 2014 februárjában érkezett el a Parfüm ötletes, „élő Photoshop-manipulációs" klipjének világpremierje, s pár hét alatt 20 millióan látták a felvételt világszerte, illetve a dalt több ezren le is töltötték hivatalosan.

– Az amerikai Billboard lemez eladási listán a 3. helyre jegyezték az albumot – emlékezett vissza Áron, majd beszámolt arról is, hogy a BOGGIE produkcióval a határon túl is sikereket értek el, kétszer is meghívást kaptak Párizs egyik legnevesebb jazz klubjába, a Sunset Clubba, ahol első magyar fellépőként két évben is teltházas koncertet adtak, sőt Frankfurtban, Münchenben, Bécsben és Amszterdamban is játszottak. A Parfüm népszerűségének köszönhetően pedig még New Yorkba is meghívást kaptak. 2014-ben újabb nagylemezük jelent meg All is one is all címmel, amelynek első 1000 példánya egy hónap alatt elkelt. Erről az albumról származik Wars for nothing című szerzeményük is, amely A Dal 30-as listáján már biztosan szerepel.

– Szerettünk volna egy olyan dalt írni, amiben benne van minden érzésünk, az összes értelmetlen – a világban jelenleg is zajló – háborúról. Szeretnénk, ha másokat is megérintene a gondolat, hogy emberként senki nem érdemel olyan sorsot, amit sokan kénytelenek elszenvedni világszerte – magyarázta Áron az alapötletet. A színpadon egyébként kivételesen a zalai zenész nem tűnik majd fel Csemer Boglárka mellett, az énekesnőt ezúttal pályatársai – Szakonyi Milán, Dely Domonkos, Sopszon Orsolya és Szeder Szabó Krisztina – kísérik, ezzel is hangsúlyozván a dal himnusz jelleget.

A BOGGIE, a Proof Of Life, illetve Wolf Kati dalát február 7-én hallhatja a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!