Zalatárnok

2016.11.07. 19:00

Felújítják a középületeket Zalatárnokon

Zalatárnok - Tovább folytatódik a közösségi tulajdonban lévő épületek felújítására indított program a településen.

Gyuricza Ferenc

Ebben az esztendőben többek között az önkormányzati hivatal, az orvosi rendelő és a hozzá tartozó szolgálati lakás, valamint a ravatalozó felújítására került sor, jövőre pedig a tervek szerint a sportöltözőnél folytatódnak a munkák - ismertette Gombos Csaba polgármester.


A zalatárnoki tervek között szerepel a képen látható templom altemplomának a megnyitása is Fotó: Gyuricza Ferenc

- Egyik kiemelt feladatunknak tekintjük a falu képének, arculatának rendezését - jelentette ki a polgármester. - Ebben a szándékunkban idén jelentős előrelépéseket tettünk, annak ellenére is, hogy pályázati támogatást ezekhez a felújításokhoz nem kaptunk. Így a felújítási munkálatok fedezetét többnyire saját bevételeink terhére biztosítottuk.

Gombos Csaba hozzátette: az egyedüli kivételt a volt állatorvosi szolgálati lakás felújítása jelentette, itt magántőkét vontak be a program részbeni fedezetére. Egy kétgyermekes fiatal család átvállalta a belső felújítás közel egymillió forintos költségét, ezért az önkormányzat büdzséjét csak a külső munkák terhelik. A megállapodás szerint a befektetett pénzt lakbérként írják jóvá az érintetteknek.

- Úgy gondolom, hogy ez hasznos konstrukció, hiszen ezáltal sikerült az épületet is felújítani, valamint Zalatárnokon tudtuk tartani a fiatal családot, mert ellenkező esetben lehet, hogy elköltöztek volna a faluból - magyarázta tovább a község önkormányzati vezetője, majd a távlati tervekről is beszélt. A középületek felújítása jövőre a sportöltözővel folytatódik, ehhez 2,4 millió forintot biztosít a település, a többit TAO-támogatásból fogják hozzárendelni. Pályáztak a Deák-örökség bemutatására is, itt az egyházközséggel működnek együtt. Kilencvenmillió forintos programot dolgoztak ki, ami többek között a templom, a Deák-család által 1755-ben építtetett volt iskola, valamint a hozzá tartozó szolgálati lakások felújítását is magába foglalja. Szándékaik között szerepel az altemplom megnyitása - a Deák-család kilenc tagjának van itt a nyughelye -, illetve helytörténi kiállítás és játszóház kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!