Zalatárnok

2016.08.03. 13:10

A felújítás alatt álló Bak és Zalatárnok közötti szakasz a 75-ös út legrosszabb állapotú része volt

Zalatárnok – Várhatóan augusztus végére fejeződik be a 75-ös számú másodrendű főút Bak és Zalatárnok közötti szakaszának felújítása.

Gyuricza Ferenc

Mindezt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője, Velkei Lilla közölte lapunkkal. A mintegy 1130 méter hosszú szakaszon május elején kezdték el a munkálatokat, jelenleg körülbelül 70 százalékos a készültségi fok.

– Az érintett szakasz erősen nyomvályús volt, a felülete egyenetlen, a burkolata pedig igen rossz állapotú. A felújítás során a meglévő burkolat profilmarást követően két réteg aszfaltszőnyeget kap – magyarázta Velkei Lilla, majd hozzátette: az aszfalt kötőréteg építése megtörtént, jelenleg az árokburkolás, a rézsűvédelem építése és a padkaburkolás van folyamatban. A kopóréteg építését pedig a jövő hét folyamán tervezik.

Velkei Lilla azt is elmondta: a burkolatfelújításon kívül számos további, a közlekedés biztonságát növelő és elősegítő elem található még a beruházás műszaki tartalmában. A meglévő kissugarú ívek szélesítése és nyombővítése, a nagyobb sugarú ívek belső oldalán padkaburkoló elemek kiépítése, míg a külső oldalukon szalagkorlát szakaszok felhelyezése segíti majd a jövőben a közlekedők biztonságos haladását. A felújítás teljes költsége meghaladja a bruttó 262 millió forintot, amit hazai forrásból fedeznek.

– Ez évben 69 milliárd forintos hazai forrásból országszerte 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz újul meg – sorolta Velkei Lilla. – A támogatási szerződést 2016. március 1-jén, Budapesten írta alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minisztere, dr. Seszták Miklós, és társaságunk vezérigazgatója, dr. Nemes-Nagy Tibor. A felújítások révén további térségek elérhetősége javul, jelentősen csökkennek az utazási idők, valamint emelkedik a közúti és az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala is. A felújított utak legalább középtávon, de igénybevételtől függően akár hosszabb ideig is szolgálják a biztonságos közlekedést.

A felújítás alatt álló Bak és Zalatárnok közötti szakasz a 75-ös út egyik legrosszabb állapotú része volt – állítják az arra rendszeresen közlekedők. Nemcsak a megkopott aszfalt és a kialakult nyomvályúk nehezítették a forgalmat, de további veszélyt jelentett, hogy mindez egy szintkülönbségeket tartalmazó, kanyargós erdei szakaszt érintett. A felújítás idejére félpályás útlezárást kellett alkalmazni, továbbá általános előzési tilalmat és 40 kilométer/órás sebességkorlátozást is elrendeltek, melyek megnövelték az utazási időt, illetve a nyári forgalom miatt kisebb-nagyobb torlódások is kialakultak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!