Zalaszentlőrinc

2015.02.20. 08:17

Zalaszentlőrinc sem felejtette el az időseket

Zalaszentlőrinc - Egy társadalom ismérvéhez tartozik, hogy miként gondoskodik az idősekről, akiket sokszor úgy képzelünk el, mint akik otthonukban magatehetetlenül vegetálnak. Mindennek ellentmondani látszik az a jól bevált gyakorlat, ami a kislélekszámú falvakat jellemzi, ahol a helyi önkormányzat, a történelmi egyházak képviselői, valamint a civilszervezetek együtt gondoskodnak.

Horváth László

Zalaszentlőrincen, a háromszázfős zalai településen Fábián Ildikó látja el a falugondnoki teendőket.

– Településünkön mindig is odafigyeltünk és odafigyelünk az idősekre, az egyedülállókra. Igyekszünk olyan programokat szervezni, ami erősíti bennünk az összetartozást, így volt ez pár nappal ezelőtt is, amikor egy délután az ő köszöntésük jegyében telt el. Emellett a falugondnoki szolgálat által igyekszünk kényelmesebbé tenni éltük napjait, például azzal is, hogy kiváltjuk gyógyszereiket, vagy egyéb dolgaikat segítünk intézni a hivatalokban.

Zalaszentivánban hol a katolikus templom, hol pedig az IKSZT ad helyet olyan rendezvénynek, ami az idősekről, és (nemcsak) az éltesebb korúaknak szól. A közelmúltban a Magyar Kultúra Napját ünnepelték közösen e községben.

Istenes Györgyné kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy férjével együtt igyekszik minden programra eljutni, ahová ideje és egészsége állapota engedi. Azt is elárulta, hogy pár esztendeje már nemcsak Rózsafüzér Társulat, hanem Mária Légió is működik a községben. A Mária Légió egy olyan katolikus lelkiségi mozgalom, melynek tagjai a római katolikus egyház tanítását vallva, Szűz Máriás lelkületben közösen imádkoznak, karitatív tevékenységet folytatnak, lelki segítséget nyújtanak, evangelizálnak. XXIII. János pápa szerint „A Mária légió a katolikus egyház igazi arculatát jeleníti meg".

Felvételeink a zalaszentlőrinci idősek napján készültek, ahol az ApátiCitera Szakkör mellett a helyi tanulók színdarabbal köszöntötték a szépkorúakat. Fotók: Horváth László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!