Zalaszentiván

2010.08.23. 09:59

Ünnepi megemlékezés és kenyérszentelés Zalaszentivánban

Augusztus 20-án, a Zalaszentiváni Keresztelő Szent János Templomért Alapítvány elnökének, Sebestyén Miklósnak meghívására a községbe látogatott Vigh László országgyűlési képviselő. Térségünk képviselője az ünnepi szentmise keretében emlékezett meg Államalapító, apostoli királyunkról. Ünnepi beszéde előtt Kalkuttai Teréz anya gondolataival köszöntötte Sömenek István érseki tanácsost, aki fél évszázada teljesít lelkipásztori szolgálatot Zala megyében.

Horváth László

Szent István királyról szóló megemlékezését egy kérdéssel kezdte Vigh László képviselő úr: Miért emlékezünk még ma is, egy ezredévnyi távolságból Szent István királyra? A választ nem is lehet egy mondatban megfogalmazni; hiszen kiváló családapa, hadvezér és államalapító volt. István király tudta, hogy nem egyszerű az az út, melyen népét vezeti, nem volt előtte kitaposott út, mégis megtalálta a helyes utat. Hisz nyelvében, kultúrájában még ma is él e nemzet nemcsak a Kárpát medencében, de szerte a nagyvilágban is.

Vigh László országgyűlési képvelő úr egy ősi imával fejezte be ünnepi beszédét, amely méltán lehet útmutató arra, hogy kövessük első apostoli királyunk útmutatását, amely boldog élethez vezet mindannyiunkat: Erőt kértem az Úrtól, és Ő nehézségeket adott, melyeken megedződtem. Bölcsességért imádkoztam és gondokat adott, amelyeket megtanultam megoldani. Előmenetelt óhajtottam - de gondolkodó agyat és testi erőt kaptam, hogy dolgozzam. Kértem bátorságot - de Isten ves zélyt adott, amit legyőztem az Ő akaratával. Óhajtottam, hogy szeretni tudjak - és kaptam az Úrtól bajba jutott embereket, akiken segítsek. Semmit sem kaptam, amit kértem - de mindent megkaptam, amire szükségem van.


Az ünnepi szentmise kenyérszenteléssel, és az új plébánia-közösségi házban tartott kötetlen beszélgetéssel és agapéval ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!