Zalaszentgrót

2016.05.24. 11:24

Pozitív a mérleg - Maradt pénz a kasszában

Zalaszentgrót - A tervezettnek megfelelően alakult tavaly a város gazdálkodása, derült ki a legutóbbi képviselő-testületi ülésen elfogadott zárszámadásból.

Szabó Judit

Zalaszentgrót önkormányzata 1,15 milliárd forintból gazdálkodott 2015-ben, és jelentős pénzmaradvánnyal (közel 274 millió forint) zárta a tavalyi évet. A bevételei a tervezettnél kedvezőbben alakultak (102%), a kiadások viszont elmaradtak a várttól (78%). Az intézmények működése és a városüzemeltetés az év folyamán zavartalan volt, állt a zárszámadás előterjesztésében. A betervezett közmunkaprogramok megvalósultak. Ennek köszönhetően sok pénzt megtakarított az önkormányzat, a karbantartási feladatokat ugyanis a közmunkások segítségével oldották meg. Tavaly minden eddiginél többen vettek részt a közfoglalkoztatásban, átlagosan 95-en. Többletbevételt is hozott a program: a fa és a mezőgazdasági termények értékesítéséből kétmillió forintos többlet képződött.

A helyi adókból, elsősorban az iparűzésiből is nagyobb összeg folyt be a tervezettnél, s a büdzsé bevételi oldalát gyarapította az októberben átutalt 181 millió forintos állami támogatás, amelyet az adósságkonszolidációból kimaradt önkormányzatként kapott Zalaszentgrót. Ebből a fejlesztési forrásból tavaly még keveset költöttek, a pénzt 2018 végéig kell felhasználni. Az eredeti költségvetésben előirányzott beruházások és felújítások zöme megvalósult.

Ezek is érdekelhetik