Zalaszentgrót

2015.05.11. 12:33

Zalai szálak - Széchenyire emlékeztek Zalaszentgróton

Zalaszentgrót - A Soproni Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társaságának csoportja a hétvégén megyénkbe látogatott, hozzájuk csatlakozott Budapestről az Országos Széchenyi Kör elnöke, Péchy Mária is.

Civil Tudósítónktól

A 2010-es Széchenyi emlékévben Szalay Csaba kezdeményezésére márványtáblát avattak a gróf i birtokhoz egykor tartozott településeken és szobrot avattak Zalaszentgróton.. A kirándulás útvonalát is ez alapján állította össze és szervezte Szalay Csaba.

Először a zalaszentlászlói faluháznál koszorúztak és rövid ideig gyönyörködtek az éppen folyó kicsik táncházában is. Hévízen Marton László Széchenyi-szobránál a helyi Széchenyi István Polgári Egyesület elnöke, Sebők András köszöntötte a megemlékezőket. A kehidai Deák-kúriánál (amit Széchenyi István Ödön fiának vásárolt meg a rossz anyagi körülmények között élő Deáktól) Lázár István polgármester fogadta, majd Pál Imre helytörténésszel közösen tájékoztattak a Széchenyi és Deák szellemi hagyatékára alapozott nagyszabású Kárpát-medencei programjukról.

Szalay Csaba, Baracskai József, Péchy Mária és Németh Kálmán. Fotó: Török Gabriella

A következő állomás Sénye volt, amely falu a birtokhoz tartozás alatt élte fénykorát. Itt Fölföldi Vilmos a koszorúzás után házi sütésű pogácsával és italokkal vendégelte meg a csoportot. Zalaszentgróton Lelkes Márk alkotásánál  Baracskai József polgármesterrel közösen koszorúztak,  aki megköszönte a vendégeknek a látogatást és köszönetet mondott Szalay Csabának a Széchenyi – és Deák- kultusz fenntartásáért, emlékük ápolásáért.  Ezt követően  a turisztikai irodában a város nevezetességeiről kaptak tájékoztatást Török Gabriellától, majd rövid sétát tettek a belvárosban.

A megemlékezések sora a pakodi szőlőhegyen Széchenyi Ágnes szőlőtőkéjének megjelölésével és finom borkóstolós vacsorával, jó hangulatban ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!