Zalaszentgrót

2014.09.17. 15:59

Lakatfal, nemcsak pároknak

Zalaszentgrót - Lakatfalat építtet az önkormányzat a házasságkötő terem és a volt zeneiskola közötti térre.

Szabó Judit

A zalaszentgróti önkormányzat a legutóbbi képviselő-testületi ülésen tárgyalt a lakatfal létrehozásától. A két épület közötti, frekventált helyen található teret az eddiginél jobban ki szeretnék használni, jobban bevonni a város életébe, és méltó környezetet biztosítani a pároknak a házasságkötéshez. Ezért elkészítették a tér kertészeti és burkolati tervét.

Arról is döntöttek, hogy a térre egy kovácsoltvasból készülő, az életet és a szerelmet szimbolizáló „Életfát" helyeznek el. Az alkotás kétféle funkciót lát el. Egyrészt a már számos településen kedvelt, szerelmeseknek kitalált „lakatfalként" működik, ahová egy-egy lakatot akaszthatnak a párok összetartozásuk jelképeként. Másrészt pedig  az Életfán a polgárrá avatás keretében a legifjabb zalaszentgróti polgároknak egy-egy jelképes kovácsoltvas levelet helyezhetnének el a szülők, feltüntetve gyermekük nevét és születési dátumát. Az önkormányzat reményei szerint a későbbiekben a város egyik látványossága, turisztikai vonzereje lehet az alkotás,  és bíznak benne, hogy   a  fiatalok és az idősek  megkedvelik és használják majd.

A kovácsoltvas Életfa 1,9 méter  magas és 1,7 méter széles, stilizált fa formájú, keretbe foglalt alkotás lesz, melyet    a talapzathoz és a térkő burkolathoz  rögzítenek, hogy biztonságosan lehessen  használni.

Köztéri szobor és műalkotás elhelyezéséhez az önkormányzati törvény szerint képviselő-testületi hozzájárulás szükséges, amelyet a közelmúltban megadott az önkormányzat.  Az alkotás létrehozásának várható költsége százötvenezer forint, az összeget az idei költségvetés általános fejlesztési céltartalékából biztosítják.

Már folyamatban van  a lakatfal kivitelezése, a munkával   Csiszár Tibor helyi kovácsmestert bízták meg. Az Életfa  avatását szeptember végére tervezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!