Zalaszentbalázs

2015.08.30. 09:04

Kemencében sült a langali Zalaszentbalázson

Zalaszentbalázs, Hosszúvölgy - Kulturális és szórakoztató programokkal várták a két település lakóit a hétvégi falunapon.

Pásztor András

Zalaszentbalázson a nemrég elkészült új kemence-szín avatásával és persze tesztelésével kezdődött az ünnepség, miközben a vendégek friss, fokhagymás langalit ropogtattak, addig Hencsei Margit polgármester a beruházásról beszélt.

- A múlt évben nyújtott be pályázatot a helyi sportegyesület a pálya környezetének szépítésére - mondta a polgármester, aki hozzátette: az elnyert 760 ezer forintos keretből készült egy kis fahíd, illetve sövényt és nyírfákat is ültettek a focipálya mellé. - A pénzből egy többfunkciós kemencét is sikerült kialakítani, mely a sütés mellett, grillezésre és füstölésre is alkalmas.

Az avatást követően párhuzamosan zajlottak a programok, a pályán felállított rendezvénysátorban először gitáros tanévnyitó szentmisét tartottak, majd az iskolások adtak műsort. Eközben a sátor mellett, vízi foci bajnokság zajlott, ami a nagy melegben nem csak remek szórakozást nyújtott, de hűsítőleg is hatott. Este a LaitNívó Salsa Klub lépett színpadra, végül bál zárta a programot.

- Az idei évben több ingatlan felújítását vette tervbe az önkormányzat, többek közt az orvosi rendelő, illetve a kultúrház átfogó rekonstrukciója vált időszerűvé, de a járdák helyreállítására is próbálunk forrást biztosítani említette Hencsei Margit, aki jelezte: egy modern játszótérre is szükség lenne. A településen korábban működött egy faipari cég is, ám amióta felszámolták a vállalkozást üresen áll a telephely, amivel célszerű lenne kezdeni valamit. Az önkormányzat szívesen alakítana ki itt egy kisebb termelői piacot. A beruházásokhoz persze elsősorban pályázati forrásokat várnak - zárta mondandóját a polgármester.

Lakatos Béla (balról), Szíjjártó Istvánné, Lukács Zoltánné éppen az új kemencében frissen sütött langalit vágja fel Fotó: Szakony Attila

Pár faluval odébb, Hosszúvölgyön lovaskocsis, éneklős vendégcsalogatóval kezdődött a program, ami annyira jól sikerült, hogy a kultúrház udvarán már kora délután több tucatnyian várták a fellépő művészeti csoportokat.

Mókából, kacagásból sem volt hiány, a szüret jegyében tartott vetélkedőn a szőlőszem kapkodást vagy éppen a szőlőpréselést is kipróbálhatták a résztvevők, sőt akinek kedve volt, bordalokat is énekelhetett. Emellett a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség (KOKSZ) fura járgányait is kipróbálhatták a kíváncsiskodók. A színpadon is egymást váltották a fellépő kulturális csoportok, a Fűzvölgyi Dalostársak mellett, az Újudvari Dalkör és a Nagybakónaki Színjátszók is műsort adtak, este a Kávészünet Zenekar muzsikált.

A Fűzvölgyi Dalostársak műsora nagy sikert aratott a falunapon

- Több kisebb fejlesztést szeretnénk megvalósítani a közeljövőben, így például a kultúrház átfogó felújítását és az épület mögött lévő játszótér további bővítését tervezzük - árulta el Bali Veronika polgármester, aki hozzátette: a település lakóinak jóvoltából egyre komolyabb néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik az önkormányzat. - A régi használati tárgyakat a volt posta épületében szeretnénk kiállítani említette a polgármester, aki örömmel jelezte: egyre több fiatal dönt úgy, hogy telket vásárol vagy építkezik a településen, aminek köszönhetően a gyermekek száma is megszaporodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!