Zalamerenye

2015.12.01. 10:16

A vidéki Európáért - a mezőgazdaság ma már kevés a talpraálláshoz

Zalamerenye - Ma már sajnos pusztán a mezőgazdaság erősítése nem elég a vidék talpra állításához - ezt Ódor László, Zalamerenye polgármestere mondta lapunknak, aki a közelmúltban az egyik zalai delegáltként részt vehetett az Európai Vidék Parlamentje ülésén, melyen egyfajta konklúzióként fogalmazódott meg a fenti mondat.

Horváth-Balogh Attila

A European Rural Parliament négynapos rendezvényére a német-cseh-osztrák határvidéken, Schärding településen került sor.

Ódor László polgármester
Fotó: Gergely Szilárd

- Az Európai Vidék Parlament ülésén 41 ország küldöttei vettek részt, az EU-államok, illetve csatlakozásra váró és partner országok (mint például az USA, vagy Örményország) küldöttei - bocsátotta előre Ódor László. - Azt lehet mondani tehát, hogy földrajzi szempontból igen széles spektrumban voltak jelen a vidékfejlesztésben érintett szervezetek képviselői. Maga az Európai Vidék Parlamentje is alapvetően civil szerveződés, egyfajta ernyőszervezet, mely az Unió vidékfejlesztési csoportjait fogja össze. Rajtuk kívül fejlesztési ügynökségek, önkormányzatok delegáltjai is részt vettek a programokon. Ez utóbbiak az előbb már említett határtérségben kezdődtek el tematikus tanulmányutakkal, amelyekre előzetesen regisztrálni kellett. Volt köztük olyan is, ami az innováció és vidék kapcsolatára, vagy éppen a megújuló energia hasznosítására, illetve a nemzetközi együttműködésekre fókuszált. Én arra a tanulmányútra mentem, amely során cseh, német és osztrák fejlesztéseket lehetett megtekinteni.

A tanulmányút keretében Ódor László látott például egy nagyon érdekes, Labirintusvidék nevű turisztikai fejlesztést és egy osztrák erdészeti-faipari vállalkozást, mely különleges ergonómiai termékeket, így például padlót, széket, padokat gyárt. Minden alkatrész helyi termék, nincs felesleges árumozgatás és környezetterhelés. Érdekességként említette, hogy az uniós fejlesztések transzparenciáját nem színes, kisebb-nagyobb táblákkal biztosították, hanem a beruházás adatait, a támogatás mértékét és a többi hasonló adatot egyszerűen felírják a falra. Csehországban egy fotóművésznél jártak, aki biofarmot (kecske- és birkatenyészetet), illetve olyan szálláskomplexumot hozott létre, melyben fotóstanfolyamokat tartanak, kiállításokat rendeznek. A vendégek pedig a biofarm termékeit fogyasztják. Szintén Csehországban megtekintettek egy önkormányzati fejlesztést is. Egy wellnesshotelt építettek, teljesen saját forrásból és a hotelben kialakítottak – sörfőzdét. Tizenegy százalékos sör készül helyi alapanyagokból és receptúra alapján, a nedű a hotelben fogyasztható, tehát nem palackozzák.

A résztvevők Hofkirchenben megtekintették a Labirintusvidék nevű turisztikai látványosságot is, mely egy ottani művész alkotása. Ennek célja, hogy a látogatókat a statikus gondolkodás helyett dinamikus rendszerszemléletre ösztönözze
Fotó: Ódor László

- A rendezvénysorozat további részében workshopokra került sor, szintén tematikus formában, én a megújuló energiát választottam - olytatta Ódor László. - Jó volt látni, hogy habár különböző országokból jöttünk, eltérő angol nyelvtudással, mégis sikerült egymást megértenünk és tudtunk együtt dolgozni. Azt gondolom, ez az Európai Unió lényege.

Ódor László hozzáfűzte: a plenáris ülésen jól érzékelhető volt az is, hogy az Európai Unió egy család, még akkor is, ha a családtagok közt vannak is konfliktusok. Az ülés végén elfogadtak egy záródokumentumot, ami a brüsszeli döntéshozók elé kerül. Ez a záródokumentum a vidéki élet fejlesztésére irányuló javaslatokat fogalmazott meg. Ezekben a jól felkészült angol szakértői csapat szellemisége köszönt vissza, melynek lényege a nyitott és befogadó környezet biztosítása, a vidéki térségek csökkenő érdekérvényesítő képességének erősítése. A szakemberek szerint tudomásul kell venni azt is, hogy a mezőgazdaság ma már önmagában nem elég a vidék talpra állításához, ezért növelni kell a Leader-befizetések, illetve a kifizetett támogatások összegét.

- Az ülésen, illetve a beszélgetések során egyébként az Unió válsága alig került szóba - mondta kérdésünkre. - Mi több, ők teljesen másként látják ezt az egészet: amit mi válságként aposztrofálunk, az a nyugati országokból érkezettek szemében megoldásra váró feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!