Zalalövő

2016.08.12. 18:50

Alkalom az ünnepre, a visszatekintésre

Zalalövő – Az önkormányzat által alapított kitüntetések átadásával, illetve kiállítások megnyitójával vette kezdetét délután a XXXIII. Zala Menti Napok programja. A Salla Művelődési Központban tartott ünnepségen a mintegy háromezer lelkes város polgármestere köszöntötte elsőként a jelenlévőket.

Gyuricza Ferenc

– A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása – idézte Pintér Antal Mórus Tamás filozófusíró gondolatait, miközben arról is beszélt, hogy minden település, s minden közösség életében fontos, hogy legyen olyan időpont, amely alkalmat ad az ünneplésre, a visszatekintésre és eredményeik összegzésére, vagy egyszerűen csak a pihenésre, a beszélgetésre és szórakozásra. – A 33 éve, 1983-ban elindított Zala Menti Napok rendezvénnyel ilyen hagyományt teremtettünk – folytatta a polgármester. – Egyben lehetőséget adunk arra, hogy ezt a néhány napot eltölthessük szeretetteinkkel, vendégeinkkel és barátainkkal.

A polgármester köszöntője után V. Németh Zsolt államtitkár mondott ünnepi beszédet. Ebben arról beszélt, hogy a Zala Menti Napok programja lehetőséget nyújt a helyieknek az értékeik bemutatására, de a város történelmére, a római múltra is kitért, hiszen az ünnepséghez az ókori római birodalom katonáit megelevenítő hagyományőrzők is csatlakoztak.

Vigh László, a térség parlamenti képviselője az olimpiával vont párhuzamot. Mint mondotta, egy településnek is adottak a saját bajnokai: azok az emberek - a polgármester, az iskolaigazgató, a művelődési ház vezetője vagy akár a sportköri elnök -, akik a környezet szebbé tételéért, a város felvirágoztatásáért, a helyi közösség boldogulásáért tevékenykednek.

Az ünnepi beszédek után a helyi önkormányzat által alapított díjak és kitüntetések átadása következett. A képviselő-testület döntése értelmében Zalalövőért díjat vehetett át Lebics István, aki mint fogathajtó sportoló egyre több sikert arat, s mellette elkötelezett lokálpatriótaként is segíti a város önkormányzatát és lakosságát. Ugyanezzel a díjjal ismerték el Miszori Istvánné nyugalmazott ápoló, nővér és orvos-írnok több évtizeden át végzett munkáját, ő azonban nem tudott jelen lenni az ünnepségen. A zalalövői közös hivatal korábbi gazdasági osztályvezetője, Gyarmati Lászlóné közszolgálatban végzett közel három évtizedes munkáját Zalalövő Város Szolgálatáért díjjal ismerték el, míg a tekéző Gál Henrietta - akit az eredményei alapján a világbajnokságra készülő nyolcfős válogatott keretbe is meghívtak - Zalalövő Ifjúságáért kitüntetésben részesült.

Az ünnepség keretében két további díj odaítélésére is sor került, a Borbarát Kör hagyományos borversenyének eredményeként Kardos Tamás vegyes fehér, míg Novák József zweigelt cuvée borát a Város Bora címmel jutalmazták, az erről szóló oklevelet szintén a ünnepség keretében adta át a polgármester.

A program zárásaként két kiállítás is nyílt a Salla Művelődési Központban, az egyik tárlaton Dávid Éva habán keramikus munkái láthatóak, míg a másik révén az Őrségi Festőkör Közösség alkotói mutatkoznak be a zalai városban. A Zala Menti Napok sorozata ma és holnap kulturális, közösségi és sportprogramokkal folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!