Zalakaros

2016.07.27. 14:20

Harmóniában a természettel - A település bájához hozzájárul az évente kiültetett félszázezer egynyári is

Zalakaros – Huszonötezer tő egynyári virág, 10 ezer árvácska, 2300 hagymás, 1200 muskátli, 30 ezer kannavirág. És ez csak egy része azoknak a növényeknek, amelyek a fürdőváros közterületeit díszítik évről évre.

Horváth-Balogh Attila

Zalakaros szépségéről, rendezettségéről, a zöldterületek ápoltságáról és a virágágyak pompájáról tegnap a Virágos Magyarországért Mozgalom zsűrije is meggyőződött, hiszen a település idén újra nevezett a megmérettetésre. A Németh Sándor győri főkertész, munkatársa, Pintér Csaba, Nagykutasi Viktor, a győri Audi-gyár főkertésze, Szabó-Benkő Krisztina, a Magyar Turisztikai Ügynökség Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság menedzsere, valamint Lancsák Lajos, Nagykanizsa nyugalmazott főkertésze és neje, Lancsákné Kámán Terézia alkotta grémiumot Novák Ferenc polgármester, Biczó Tamás, a Karos Park Kft. ügyvezetője, illetve Bors Mária, a cég kertészeti vezetője kalauzolta.

A zsűri megtekintette Zalakaros legújabb büszkeségét, az elfolyó termálvizet hasznosító termáltó és ökopart attrakciót is. A kép jobb szélén Novák Ferenc látható, tőle balra Németh Sándor győri és regionális főkertész, elnök, illetve a többi közreműködő

– Zalakaros a parkok, a ligetek és a virágok városa, mely különös figyelmet fordít a tisztaságra, a parkok gondozottságára – bocsátotta előre a polgármester. – Tavasz kezdetétől ősz végéig színes virágok díszítik a közterületeket. Nagy kiterjedésű parkjaink egy részét 2012-ben helyileg védett természeti területté nyilvánította a képviselőtestület. Zalakaros 1995-ben csatlakozott a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenymozgalomhoz és azóta már számos díjat sikerült elnyernünk: többek közt abban az évben kiérdemeltük a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium fődíját, 2002-ben a városok kategóriájában első helyezettek lettünk, 2003-ban az Entente Florale európai versenyen ezüst minősítést nyertünk, de még folytathatnám a sort, legutóbb, 2015-ben pedig a Belügyminisztérium különdíját kaptuk.

A polgármester rámutatott: a muskátlik, árvácskák, rózsák mellett a település jellegzetes virágja a kannavirág, amiből évente mintegy 30 ezer tövet ültetnek ki. A növényre építve 2003 óta minden évben megszervezik a Kannavirág Fesztivál és Szépségversenyt is. A polgármester után Biczó Tamás beszélt a Karos Park Kft.-ről, munkájukról, a közterületek szépítéséért végzett erőfeszítéseikről. Beszámolt a város legújabb turisztikai attrakciójáról, a termáltó és ökopartról, amit meg is tekintett a zsűri. Ennek tagja, Lancsák Lajos elmondta: az értékelés során nem csak a virágfelületek minőségét veszik figyelembe, hanem az általános környezeti állapotot, a természetbarát anyagok használatát, a civil szféra szerepét a város szépítésében. Mint azt jelezte: Zalakaros a komplex értékelés szerint sem okozott még sohasem csalódást...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!