Zalakaros

2014.04.16. 10:20

Élhető települést álmodtak meg a fejlesztési tervben Zalakaroson

Zalakaros fejlesztését alapvetően meghatározza a turizmus igénye, de ezzel együtt is arra törekszünk, hogy Zalakaros megőrizze kertvárosi jellegét - mondta a Zalai Hírlapnak Novák Ferenc, a fürdőváros polgármestere.

Horváth-Balogh Attila

A képviselő-testület a közelmúltban elfogadta a következő uniós fejlesztési ciklusra, azaz 6 évre szóló településfejlesztési koncepciót, melyben több újító gondolat is szerepel.

- Zalakaros egy dinamikusan fejlődő kistelepülés, melyből vonzó várost szeretnénk kialakítani, ez vezérelt minket a településfejlesztési terv összeállítása során is - bocsátotta előre Novák Ferenc. Alapvető elképzeléseink nem változtak, de bizonyos részterületeken hajtottunk végre módosításokat, melyek részletes kidolgozása jelenleg is folyik. A település természetes fejlődéséhez igazodva az északi részen lakóterületek kialakítását tervezzük, megtartva a kertvárosi jelleget. Tervezzük továbbá a várost átszelő több sávos utunk szűkítését és az így visszanyert területeken parkolókat, illetve pihenőhelyeket alakítanánk ki. A szakasz ily módon megvalósuló humanizálása a Fürdő védelmét is szolgálja. Szintén újdonság, hogy szeretnénk az Alma utcától délre eső részt tartalék fejlesztési területté alakítani, erre eddig még nem volt lehetőségünk. A jövőben kiemelten kívánjuk védeni a nyugati oldalon található szőlőhegyeket, olyan intézkedéseket léptetünk életbe majd, melyek ezek megmaradását szolgálják, hiszen a térség egyik fontos jelképéről van szó.

A koncepció kidolgozói megtartanák a kertvárosi jelleget és óvnák a környező szőlőhegyeket. Fotó: Szakony Attila

Novák Ferenc az elképzelések kapcsán elmondta azt is: a fejlesztési koncepció több olyan projektelemet tartalmaz, melyek a következő uniós tervezési időszak megszerezhető forrásaira építenek. Ezek közt említette a zalakomári csomópont átépítését, ami a meglévő mellett egy második városközpont létrejöttét jelenti.

- Tervezzük a meglévő kvázi városközpont fejlesztését is, Zalakaros turizmusban betöltött szerepéhez méltó, látványos teret akarunk kialakítani - magyarázta. A strandfürdő előtt pedig sétány indulna keleti irányba, mely érintené a Dísz teret, aminek a funkciója ugyancsak átalakul majd az elképzeléseink szerint. A volt közösségi ház helyére modern kulturális központot álmodtunk, a Jegenye soron pedig komplex katasztrófavédelmi központot alakítanánk ki a mentők és a rendőrség, illetve a tűzoltók egy helyre telepítésével. Szeretnénk továbbá folytatni a régi templom környezetének szépítését. És nem utolsósorban, több éves fejlesztési potenciált hordoz magában a termáltó kialakítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!