Megünnepelték az első írásos említésének évfordulóját

2018.12.10. 11:30

Hétszázötven éves múltra emlékeztek Kisbucsán

A település első írásos említésének 750 éves évfordulóját ünnepelték szombaton a faluban. A volt tornaterem megtelt vendégekkel, az ünnep fővédnökét, Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét Jakab István alelnök képviselte.

Hajdu Péter

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a közösség erejét méltatta Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az ünneplőket Takács Ferenc polgármester köszöntötte, aki a sok évszázados múlt mellett a legutóbbi évtizedek fejlődéséről szólt részletesebben. Beszédében megemlékezett a korábbi polgármesterek munkájáról is, és közölte, a helyi közösség olyan települést épített, amire büszkék lehetnek, és ebben a munkában a legnagyobb erő az egymásba vetett hit volt.

Manninger Jenő ország­gyűlési képviselő a 750 éves múltról szóló megemlékezés jelentőségével kapcsolatban kiemelte, a történelmi tudat megerősíti a jövőbe vetett hitet. Utalt rá, hogy a zömmel kistelepülésekből álló Zalában milyen fontos a vidéken élő emberek jövője, ezért tovább kell javítani a vidék életminőségét. Ebben a Magyar falvak program várható hatását vetítette előre.

Az ünnepség szónoka Jakab István, az Országgyűlés alelnöke volt, aki egy korábbi látogatásának emléke alapján jelentette ki, hogy Kisbucsán rendkívül összetartó közösség él, akik a magukénak érzik a települést.

– Hogy a magyar nemzet minden ellenszél, világégés ellenében fennmaradt a Kárpát-medencében, az annak köszönhető, hogy ezer kilométerrel távolabb élő emberek, a keleti vidékektől Zala megyéig, kultúrájukat megőrizve évszázadokon át összetartoztak, s óvták örökségüket… Kisbucsa nemcsak a kezdeti időkben, de később is kivette részét a történelemből – helyezte történelmi távlatokba a falu életét, majd a jelenlegi fejlődésről és az itt élő közösség erejéről szólt Jakab István elismerőn.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a közösség erejét méltatta Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A falu első írásos említéséről dr. Foki Ibolya, a megyei levéltár munkatársa, főlevéltáros tartott előadást. Az a bizonyos oklevél 1268-ban keletkezett, és arról szól, hogy a bucsai nemesek az elrabolt birtokaikat visszakérik a megye alispánjától. Későbbi dokumentumokat is bemutatva ismertette a falu évszázadokon átívelő történetét.

A megemlékezések után elismeréseket, kitüntetéseket adtak át. Munkája elismeréseként a Kisbucsa Díszpolgára címet dr. Selmeczi Kamill háziorvosnak adományozta az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!