Zalaegerszeg

2014.04.06. 14:34

Választás 2014 - Zalaegerszegen sokan szavaztak

Zalaegerszeg - A zalaegerszegi szavazókörök többségében délelőtt nagy volt a forgalom.

Hajdu Péter

– Az első szavazóink reggel negyed hétkor érkeztek, ellenőriztük az urnát, azóta megy a munka, eddig semmi rendkívüli nem történt. Ezerötvenegy választó tartozik a szavazókörünkbe, és számomra is meglepő, milyen nagy a délelőtti forgalom. Szerintem a választók nagyobb része délelőtt végez – mérte fel a helyzetet Sándor Katalin, az Ady iskolában levő 21-es szavazókör elnöke.

Érdeklődésünkre elmondta még, az emberek többsége gondosan összehajtogatta és borítékba tette a két szavazócédulát. Ez persze nem volt kötelező, viszont a boríték nélkül bedobott szavazócédulák kétség kívül gyorsították a szavazatok összeszámlálását.

– A korábbi választáshoz képest most nehezebb volt eligazodni a szavazólapokon, mert sok párt, sok induló volt. Kétszer is át kellett vizsgálnom a pártlistás lapot és a képviselő jelöltek neveit, mire megtaláltam, akire szavazni akartam – mondta Csentericzné Kósa Kinga. A család magával vitte a szavazókörbe két kisgyermekét is, akik „segítettek", a szavazólapokat ők dobhatták be az urnába: Anyáét Levente, apáét Adrienn.

 

Késő délelőtt a botfai városrészben, a közösségi házban berendezett szavazókörben négy-öt választó volt éppen, amikor beléptünk.

– Mintegy hatszáz választó polgár lakik itt a városrészben, becslésem szerint eddig talán a negyedrészük jött el szavazni. Az az igazság, elég magas a botfai városrészben az átlagéletkor, sok a nyugdíjas, ezért valószínűnek tartom, hogy elég sokan lesznek, akik nem jönnek el szavazni – mondta Takácsné Jandovics Gyöngyi, a botfai szavazókör bizottsági elnöke.

Az egyik, vagy talán legidősebb szavazó, a 90 éves Dobri Gábor viszont fiával együtt éppen bedobta a borítékot, s mint megtudtuk tőlük, az unokákat is beleszámítva mind az öten éltek választási jogukkal a családban.

A Petőfi iskolában működő 16-os választókörhöz tartozott a kórház és a büntetésvégrehajtási intézet is, mindkét intézménybe kértek tőlük mozgóurnát, amit a nap folyamán 27 helyre vittek ki a városban. Ehhez a szavazókörhöz tartozott minden, Zalaegerszegre irányuló átjelentkezés is. Ottjártunkkor tíz méter hosszúságú sor várakozott a szavazókör bejáratánál. Mint Schuh Katalin, a szavazatszámláló bizottság elnöke elmondta, jöttek szavazni hozzájuk Németországból is, és a legtöbb megyéből is érkeztek szavazók Egerszegre.

A zalai megyeszékhelyen egyébként a délutáni órákig nem történt bejelentés a választásokkal kapcsolatban. Dr. Kovács Gábor jegyző érdeklődésünkre elmondta, 11 óra 30 perckor ülésezett az egerszegi OEVB, egy csütörtökön beadott egy kifogással kapcsolatban. Választási plakátok elhelyezésével volt kapcsolatos az ügy, de az észrevételt elutasította a bizottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!