Zalaegerszeg

2017.05.12. 16:00

Vajon mitől lesz okos egy város?

ZALAEGERSZEG - A kommunikációs technológia segítségével az okosvárosok összekötik a lakosságot a használatban levő gépjárművekkel, épületekkel anélkül, hogy ehhez adott pillanatban emberi közreműködésre lenne szükség.

PLT-rendezvény

Az okosvárosokban közvetlen emberi beavatkozás nélkül képes egymással kommunikálni az autó, az úthálózat, a közlekedési lámpák és épületek rendszere. Az utakba épített szenzorok nemcsak egy forgalmi dugót tudnak érzékelni, aminek hatására átállítják a közlekedési lámpákat, de baleset esetén közvetlen kapcsolatot tudnak létesíteni a mentőszervekkel is.

Ahhoz, hogy egy ilyen rendszer működőképes legyen, rengeteg előkészületre van szükség. Már a tervezési folyamatoknál szorosan együtt kell dolgozni a különböző iparágak fejlesztő mérnökeinek.

Az okosvárosokban, az úgynevezett smart citykben, okosutakon okosautók közlekednek. Az emberek okostelefonokat, okosórákat használnak. Az okoseszközök beépített szenzorok segítségével képesek egymással kommunikálni.

Hamarosan teljesen hétköznapi dolog lesz az, hogy vezetés közben átadjuk az irányítást az autónknak, ami az okosúttól kapott információkat felhasználva juttat el bennünket a célunkhoz.

Vezetés közben mi az okostelefonunk egyik applikációjának segítségével megtervezhetjük a hétvégi programot, akár jegyet is vásárolunk egy adott rendezvényre, majd ezt az információt azonnal meg is oszthatjuk barátainkkal.

Az önjáró autók ma már nem csak a tesztpályákon láthatók, egyre többször ámulunk egy magától parkoló vagy tolató autón, esetleg a vezetőülésben kényelmesen reggeliző vagy telefonáló sofőrön.

Az önvezető autókban nem kell a pedálokkal és a kormánnyal foglalkozni. Az okosúttól vagy egy műholdtól kapott jelek alapján GPS segítségével juttat el autónk a célállomásig. A beépített kamerarendszerének és szoftverének köszönhetően biztonságosabban reagál a közlekedési szituációkra, mint egy átlagos sofőr.

A sofőrsegítő szoftverrel egy gombnyomással tudjuk átadni a vezérlést annak az algoritmus rendszernek, mely átveszi tőlünk a vezetést, ha fáradtak vagyunk, ha telefonálni vagy lazítani szeretnénk útközben.

A felelősség természetesen ilyenkor is a volán mögött ülő személyé, az autók önvezető funkciója kényelmi plusz szolgáltatás.

Az intelligens közlekedés mellett az okosvárosokban sok más intelligens funkció is kiépíthető. Akár telefonról vezérelhető a lakás fűtése, hűtése. Egy igazán intelligens ház már kommunikál az autónkkal, és a GPS által jelzett érkezési időpontra állítja be a megfelelő hőmérsékletet, világítást. Az intelligens hálózattal felszerelt házban magától elindulhat adott időpontban a kedvenc zenénk vagy sorozatunk. Frissen főzött kávé illatára is ébredhetünk, ha az ébresztőóránk kommunikál a kávéfőzőnkkel.

Nem lesz több elfelejtett születésnap vagy lejárt személyi igazolvány, ha megfelelően beprogramozzuk a bennünket segítő technikai eszközöket. Az okosrendszereknek köszönhetően akár a telefonunkba épített személyi asszisztens szoftver is tud időpontot egyeztetni az okmányirodában, vagy asztalt foglalni az étteremben.

A smart cityk üzemeltetéséhez folyamatos szoftverfrissítések és fejlesztések szükségesek, hiszen mindig az adott pillanatra kell megfelelően reagálni az automata rendszernek. Ezek a hálózatok folyamatosan gyűjtik és elemzik a kapott adatokat, információkat, hogy emberi beavatkozás nélkül tudjanak biztonságosabb közlekedést és kényelmesebb, gyorsabb hétköznapokat teremteni.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogyan lesz Zalaegerszeg is hamarosan okosváros, jöjjön el az I. Mobil és Járműipari Kiállításra június 1-2-án, ahol megismerheti az okosvárosok elemeit, és ki is próbálhatja a szimulátorokat, teszt-autókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!