Zalaegerszeg

2017.04.10. 18:40

Csácsbozsoki borverseny - Tiszta, illatos, üde borok

Zalaegerszeg - Egymást érték szombaton délután a csácsbozsoki Izsák általános iskolában azok a gazdák, akik a boraikból hoztak mintát a 15. borversenyre.

- Még csak negyed óra telt el a nyitásunk óta, s máris huszonegy mintát vettünk át - mondta Lukács Péter, a borverseny egyik alapítója. A zsűri - elnöke Szabó László, segítői pedig Pompetrics György, Sebestyén Sándor, Király László, dr. Lőrincz Zsolt, Reinhardt László és Rába Szilárd - a minták nagy száma miatt két csoportban minősített.

Az év városrész borát Kaszás József cserszegi fűszerese érdemelte ki. Képünkön a nyertes az igazoló oklevéllel Fotó: Győrffy István

A műsoros estre zsúfolásig megtelt az iskola aulája, ahova a rendezők - a településrészi önkormányzat, a helyi művelődési ház és az Évgyűrűk nyugdíjas klub - vacsorára is várták a kerttulajdonosokat. Kozmáné Nagy Bernadett művelődésszervező nyitotta meg a rendezvényt, s köszöntötte a gazdákat Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Herkliné Ebedli Gyöngyi önkormányzati képviselő is, aki elmondta, tizenöt évvel ezelőtt egy kis baráti társaság ötlötte ki, hogy létjogosultsága lenne ebben az ősi szőlőkultúrával büszkélkedő városrészben a borversenynek, amiből mára olyan megmérettetés lett, amit a gazdák nagyra értékelnek. Kilencvenöt mintát hoztak a gazdák, s a borok az elmúlt nehéz bortermelő évben (amikor fagy és jég is pusztított, majd nem volt könnyű a fertőzésektől sem megvédeni a termést) jól sikerültek, amit az is bizonyít, hogy hetven minta ért el különböző minősítési fokozatot, közülük 25 kapott aranyérmet.

- Minden évben zsűriztem az elmúlt tizenöt év alatt, s elmondhatom, óriásit fejlődött a gazdák szakértelme, kitűnő borokat is kóstoltunk ez alkalommal. Tiszták, illatosak, üdék a borok, s általában jó a kénkezelésük is - értékelt Szabó László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!