Zalaegerszeg

2016.09.06. 19:10

A négylábú sólyom immár újra nyulászhat

Sokféle kutya van a világon, és ezen belül számon tartunk sok magyar fajtát is. De mind közül csak egy hasonlítható a sólyomhoz - ez pedig a magyar agár.

Horváth R. László

A vadászati törvény változásának köszönhetően a közeljövőben ezek a nemes négylábúak már nemcsak műnyúl után futhatnak. A fajta szerelmeseinek régi vágya volt, hogy az apróvadak vadászata során ismét igénybe vehessék kedvenceik tudását.

Különleges négylábúakról van szó - hallottuk a Szentgotthárdon megrendezett Vas megyei vadásznapon, ahol közelebbről is szemügyre vehettük őket, és megcsodálhattuk gyorsaságukat. Az ország legrégebben, 1853-ban bejegyzett egyesülete képviseli idehaza a fajtát, ennek tagjai pedig készségesen mutatták be a tiszta vérvonalú magyar agaraikat. A kecses állatok hosszútávfutásban verhetetlenek, és ráadásul még a szaglásukés a látásuk is kiváló.

A szentgotthárdi bemutató egy pillanata. A jövőjük biztosított
Fotó: A szerző

A bemutató keretében azt is megtudtuk, hogy a magyarok valószínűleg már a honfoglalás előtt is ismertek és használtak a vadászatokon agárhoz hasonló kutyákat. Az 1840-es esztendőkben sok agarász-egylet alakult idehaza, de a divat nem kedvezett a fajtának, jöttek a kevésbé kitartó, rövid távon gyorsabb angol agarak. A krónika szerint az utolsó agaras nyulászatot 1944-ben, Törökszentmiklóson tartották. A II. világháború után majdnem kiveszett ez a kutya, de egy filmforgatás kapcsán leltek pár egyedet, s elkezdődött a fajta újjáélesztése.

Az Országos Agarász Egyesület munkájának is köszönhetően, a négylábú sólymok jövője biztosítva van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!