Zalaegerszeg

2016.07.26. 14:04

Eredeti színeit kapja vissza - felújítás alatt a városi díszterem

Zalaegerszeg - 19. századi hangulat, 21. századi technika... E kettős cél jegyében zajlik a városi díszterem felújítása, amire 50 millió forintot fordít az önkormányzat.

Magyar Hajnalka

A munkálatok a tervek szerint augusztus végére, szeptember elejére fejeződnek be - tudtuk meg Zsupanek Pétertől, az önkormányzati osztály vezetőjétől.

A Kvártélyházban 1890 körül kialakított díszterem mindig rangos események helyszínéül szolgált, így van ez ma is, hiszen a városi közgyűlés ülései mellett házasságkötéseknek és ünnepi rendezvényeknek ad otthont. A műemlékvédelmi szempontok mellett tehát a többféle funkcióból fakadó elvárásokat is szem előtt kell tartani a munkálatoknál, melyekre saját forrásból biztosított 50 millió forintot a város.

A szépülő díszteremben Fábián János (balról) és Kántor Roland az ablakok megújításán dolgozik

Az összegből megújul a terem teljes elektromos hálózata, kiépítik a klímát, s valamennyi szükséges kábelt (hangosítás, televíziós közvetítés) a lecsiszolásra váró padló alatt futó csatornákba rejtik. A csillárt megőrzik a korfestés kedvéért, de a világítás javát egyebek közt rejtett led szalagok biztosítják majd.

- Eltávolításra került a középső ablakot takaró drapéria, s új színezést kapnak a falak, aminek köszönhetően az egész terem szinte fellélegzett, kinyílt - részletezi Zsupanek Péter. A falak eredeti színeinek megtalálásához a Göcseji Múzeum szakemberei öt festékréteget kapartak vissza. Ennek megfelelően az oszlopsorok törtfehér, a falak világos vajszín, a virágmintás frízek pedig arany árnyalatot nyernek.

A díszteremhez kapcsolódó két helyiség is átalakul, ezek összenyitásával az alapterület is jelentősen bővült. A bútorzat, a berendezés korszerűsítésére ugyancsak szánnak pénzt, a székek új huzatot kapnak, s a függönyöket, szőnyegeket, egyéb dekorációkat is kicserélik.

A munkálatok kiterjednek az épület főlépcsőházára is, új falikarokat, csillárokat szerelnek fel, a falakat átfestik.

A felújítás ideje alatt az esküvőknek a városi hangversenyterem ad otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!