Zalaegerszeg

2016.05.12. 18:50

Oktatásról, kórházfejlesztésről a kormányzati tájékoztatón

Budapest – A minőség javítását jelölte meg az oktatásban történő átalakítások céljaként Lázár János.

Osváth Sarolta

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján a szakképzés átalakításáról szólva közölte: céljuk az, hogy a szakgimnáziumok elvégzése után a diákok érettségi birtokában dönthessenek arról, hogy munkába állnak vagy továbbtanulnak. A miniszter elmondta, azt szeretnék, hogy a magyar iskolarendszer Európa egyik legjobbja legyen. A gyerekeknek versenyképes tudásra van szükségük, ehhez át kell alakítani a jelenleg rossz iskolarendszert – tette hozzá. Megerősítette, hogy 2018 őszére felülvizsgálják a Nemzeti alaptantervet.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (a képen jobbról) szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő Fotó: MTI/Soós Lajos

Lázár János szólt arról is, hogy a szakiskolákból szakközépiskolák, a szakközépiskolákból szakgimnáziumok lesznek. Az átalakítás okaként szintén a minőség javítását említette, valamint azt, hogy ma a szakközépiskola elvégzése után plusz egy évet kell tanulniuk a diákoknak OKJ-s képzésen, hogy munkába állhassanak.

A miniszter szerint a cél az, hogy a szakgimnázium elvégzésével, négy év alatt a diákok érettségit szerezzenek és megtanuljanak egy szakmát is. Hozzátette: az átalakítás után a szakközépiskolákban tanul majd a gyerekek 20 százaléka, a szakgimnáziumokban 35-40 százalékuk, a gimnáziumokban a 30-35 százalékuk.

Szóba került a sajtótájékoztatón a migránskérdés. Lázár János közölte: az Európai Bizottság (EB) nem erőszakolhatja ki sem a kötelező kényszerbetelepítési kvótát, sem az azt elutasítók pénzbüntetését.

A kormány döntéseit ismertetve kitért egyebek közt arra, hogy a tömegközlekedés fejlesztése érdekében újraéledhet a magyar autóbuszgyártás, a kabinet keresi az EU-ban is elfogadott támogatási lehetőségeket. Elmondta azt is, hogy rövid időn belül - akár még az idén - betilthatnak egyes dohánytermékeket Magyarországon, és egységes csomagolást is bevezetnek. A tiltás azokra a termékekre vonatkozna, amelyek gyümölcs-, fűszer- vagy gyógynövényadalékot, ízesítést tartalmaznak. A tiltott körbe tartoznak majd a mentolos cigaretták és a kapszulás dohánytermékek.

Lapunk kérdésére elhangzott, hogy a kórházi centrum-fejlesztések napirenden vannak és lesznek a jövőben is.

- Hogy ez a zalaegerszegi kórházberuházás folytatását hogyan és milyen irányban érinti, erre kapásból nem szeretnék válaszolni, a részletekről meg kell kérdeznem az illetékes tárca vezetőjét - mondta Lázár János.

A jövő heti Kormányinfóra részletes tájékoztatást ígért a témáról, különös tekintettel arra, hogy mikor fejeződik be a beruházás és megvalósul-e a tervezett kardiológiai és szívsebészeti központ a város kórházában. A tájékoztatón még hozzátette, hogy a 24 órás kórházi ellátást biztosító centrumokat a kormány már kijelölte, s ebbe a körbe Budapesten kívül Miskolc, Szeged, Pécs, Debrecen és Győr került be. Az ország dél-nyugati része ezek szerint nincs lefedve - tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!