Zalaegerszeg

2016.04.14. 16:25

Bővült a szűrések köre - Sok érdeklődőt vonzott a megyei kórház akciója

Zalaegerszeg - Csütörtökön tartotta hagyományos tavaszi szűrőnapját a Zala Megyei Kórház, ez alkalommal is több százan éltek a lehetőséggel.

Magyar Hajnalka

- Tavasszal és ősszel rendezünk ingyenes szűrőnapot, s mint látható, igen nagy rá az igény - mutat a hosszú sorokra dr. Bujtorné Kölkedi Ibolya egészségnevelő. - A mostani alkalom újdonsága, hogy a már megszokott koleszterin-, vércukor- és vérnyomásmérés, látásvizsgálat, valamint különféle tanácsadások mellett a Zala Megyei Kormány hivatal népegészségügyi munkatársai jóvoltából további szűrésekre is módot kínálunk.

A mell és a here önvizsgálatának elsajátítása és a CO-mérés mellett életmód-tanácsadás, valamint a kettes típusú diabétesz kockázatbecslése gazdagította a palettát.

Dr. Horváthné Jakab Anna Böröcz Bernadett és Bali Barbara gyógyszerészhallgatónak mutatja a kebel önvizsgálatának fogásait
Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Horváthné Jakab Anna megyei szűrési koordinátor épp a kebel önvizsgálatának fogásait mutatja be szilikonmodelleken, amelyek a mellrák jellegzetes tüneteit érzékeltetik.

- Az önvizsgálat egy kiegészítő módszer, nagyon jó arra, hogy megismerjük a testünket, így annak változásait észlelni tudjuk - mondja a szakember. - A demonstrációs eszköz megtanítja a hölgyeknek, hogy mire figyeljenek. Hiszen nem csak a csomó lehet kóros folyamat jele, a bőrtünetekre, behúzódásokra, az emlőbimbó körüli elváltozásokra is figyelni kell.

Az alkalmat megragadva a kétévente esedékes mammográfiás szűrések fontosságát sem felejti el hangsúlyozni.

- Most jöttem el első alkalommal a kórházi szűrésre, szerettem volna valamiféle visszajelzést az egészségi állapotomról - mondja a dobronhegyi Pete Sándorné. - Korábban jártam már mammográfiás szűrésen, de ideje volna újból részt vennem, fel is hívták erre a figyelmemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!