Zalaegerszeg

2015.06.02. 12:26

Tütüs gasztroélmény - Országos elismerést kapott az egerszegi csapat

Zalaegerszegen 2013 decemberében tűnt fel egy gasztrobusz. A Kossuth téren álló Tütü hamar hatalmas népszerűségre tett szert. A minap kilépett Zalából és meghódította a fővárost, ahonnan rangos elismeréssel tért haza. Az ételek, italok és a lelkes csapat miatt vált a budapestiek kedvencévé is.

Kaszás-Szaknyéri Szilvia

Tőke Erikkel, a Tütü megálmodójával beszélgettünk arról, milyen utat tett meg idáig és mik a további tervek.

– Vissza akartam térni a vendéglátáshoz, olyat szerettem volna csinálni, ami különlegesség, amiben van valami plusz. Feleségemmel közösen találtuk ki, hogy mozgó vendéglátó egységünk legyen. Itt nagyobb a mozgástér, tömegeket gerjeszt, a keretek is lazábbak, mint egy étterem esetében. Elkezdtünk keresgélni, az autók között. Mindenképpen valami stílusos megjelenést szerettem volna, rátaláltam erre a Citroën-re. Az 1972-es járgányt nem volt egyszerű berendezni, többen közreműködtek a kivitelezésében. Jobbágyi Tamás lakatos számára nem volt lehetetlen, amit otthon elképzeltem, ő azt megvalósította. Nekem is meglepő volt, hogy már az elején zökkenőmentesen működött minden, amikor kijöttünk a Tütüvel, egyből lehetett belőle árulni. Pillanatok alatt közönségsiker lett, azóta töretlenül ível felfelé a pályája. Ez köszönhető a megjelenésnek, az újdonság erejének és lelkes csapatnak, akikkel másfél éve együtt dolgozom. A mi kisvárosunkban ez nagy durranás.

A csapat a budapesti Dürer Kertben (balra-jobbról): Nyulász Gábor, Tőke Erik, Herczeg József, Horváth Gábor, Kovács Gyula. Fotó: Food Truck Show

A Tütü maga először italokra lett kitalálva, de bővítették a kínálatot ételekkel is. Kezdetben corn dogot (virsli kukoricadarás bundában) árultak, ami szintén újdonságként hatott és a mai napig lelkesednek érte a vásárlók. A Tütü méretei miatt nem lehetett bármilyen ételt árusítani, ezért ki kellett találni, hogy mivel és hogyan bővítsék a kínálatot. Tőke Erik kulináris élménnyel akarta elkápráztatni az utca emberét, valami olyannal, ami mindenképp passzol a Tütü arculatához. Ekkor jött az ötlet, a barbeque.

– A barbeque-t tévesen sokszor együtt emlegetik a grillezéssel, pedig az egy teljesen más technológia. A grill a nyílt lángon való sütés, míg a bbq meleg füsttel való sütést jelent.

A bbq egyik emblematikus étele a pulled pork. Amire eljut hozzánk a fenséges falat, komoly előkészületek előzik meg, például a sertéslapocka 10 órán át sül. A hús, hogy a végeredmény szaftos, omlós, ízekben gazdag legyen, először kap egy fűszerkérget, majd bekerül a „smoker"-be. A hús maghőmérséklete a sütés végére eléri a 90 Celsius-fokot. Ezután meg kell várni, amíg visszahűl 63-65 Celsius-fokra, így tartja meg az ízeket, ettől lesz kívánatos és porhanyós – avat be a Tütü egyik specialitásába Tőke Erik.

Tíz évvel ezelőtt még nem egy mozgó járműben kapható ételről jutott az ember eszébe a gasztronómia csúcsa, inkább csak az éhség csillapítására szolgált. Ma igazi ínyencségeket találunk egy-egy gasztrobuszban. Május elején Budapesten fesztivált rendeztek a mozgó vendéglátóhelyeknek. A Food truck show keretében versenyt is tartottak a 49 gasztrobuszos vendéglátós körében.

– A díj, amit elhoztunk a Tütüvel, az a közönségdíj. Számunkra ez a legjobb visszaigazolás, ugyanis ez egy komplett elismerés, ami egyben értékelte az arculatot, a kínálatot és a kiszolgálást is. A díjat Szabó Győző színművész, a show egyik szervezője adta át, aki külön kihangsúlyozta a csapat közvetlenségét, és hogy a kedvenc helye a Tütü, vitathatatlan volt a közönségsiker – hallottuk Tőke Eriktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!