Zalaegerszeg

2015.05.04. 09:54

Kéményseprés: Többletmunkák, magasabb számla

Zalaegerszeg – Ötven százalékot is meghaladó mértékben nőtt a kéményseprőnek fizetendő éves díj, erről számolt be gellénházai olvasónk, Rakonczai Róbertné.

Arany Gábor

A nyugdíjas asszonynál a napokban járt a zalaegerszegi Lángőr 94 Kft. munkatársa és 4015 forintról szóló számlát hagyott maga után. Rakonczai Róbertné előkereste a korábbi két év elszámolásait, azokon a két kémény utáni díjként 2545 forintot talált.

– Korábban csak kéményseprési közszolgáltatásért kellett fizetni. Most a számlán több tétel is áll: ellenőrzés, szükség szerinti tisztítás, az összekötő elemek vizsgálata, a levegő utánpótlás vizsgálata, valamint a műszaki biztonság felülvizsgálata – sorolta. – Ehhez képest nem tett mást a kéményseprő, mint korábban, a számlán pedig azt jelölte be, hogy a biztonsági felülvizsgálat nem érvényes. Hiába kértem, hogy a padláson ellenőrizze a kéményt, az volt a válasz: gázfűtésnél nem szükséges – osztotta meg velünk tapasztalatait.

A történtek magyarázatát a Lángőr 94 Kft. ügyvezetőjétől Havasi Zoltántól kértük.

– A vonatkozó jogszabály januártól hatályos változása kibővítette az eddigi kéményseprő ipari tevékenységet. Ebbe tartozik az összekötő elemek, az égési levegő megfelelőségének, valamint a műszaki biztonsági felülvizsgálat meglétének ellenőrzése – sorolta új feladataikat Havasi Zoltán. – Emiatt több a számla, míg a klasszikus tevékenység, az ellenőrzés, valamint a szükség szerinti tisztítás díja 2013. július 1. óta nem változott. Az év elején bevezetett kötelezően elvégzendő plusztevékenységek díját egyébként kormányrendelet határozza meg – tette hozzá.

Havasi Zoltán elmondta, gázkészülékek műszaki biztonsági felülvizsgálatát a gázszerelők végzik el. Ez tíz évente kötelező. Ha a tulajdonos ennek megtörténtét nem tudja igazolni a kéményseprőnek, akkor ő a műszaki felülvizsgálat nem érvényes rubrikát jelöli be az által kiállított számlán.

Az ügyvezető elmondta, a reklamációk elkerülése érdekében megfontolják, hogy a számla új tételeinek magyarázatát külön ismertetően is átadják a fogyasztóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!