Zalaegerszeg

2015.03.26. 17:19

Pupillatágítás nélkül mérik a gyerekszem fénytörési hibáit

Zalaegerszeg - Új, mintegy 2,5 millió forint értékű műszerrel gazdagodott a Zala Megyei Kórház gyermekszemészete.

Magyar Hajnalka

A szerkezet pupillatágítás nélkül, méteres távolságból méri a fénytörési hibát, és az érzékelő felület közben még mosolyog is a kis páciensre. Az eszköz árából közel 2,3 millió forintot a Sitform Bútorgyár Bt. adományozott a kórháznak, a fennmaradó részt a Zalai Szemészeti Alapítvány pótolta ki, az szja 1 százalékából. A műszer tegnapi átadásán dr. Szalczer Lajos, a szemészet osztályvezető főorvosa elmondta, a leggyakoribb gyerekkori szembetegség a tompalátás, aminek hátterében fénytörési hiba áll. Ennek mérése kisgyermekek esetében nehézkes, mostantól azonban pár pillanat alatt rendelkezésre állnak a számítógépben az adatok.

A műszer működését dr. Szalczer Lajos a 3 éves Váradi Viktória segítségével mutatta be, aki közben édesapja ölében ülhetett Fotó: Katona Tibor

Dr. Földesi Levente, a Sitform Bt. ügyvezetője kiemelte, évtizedes kapcsolat fűzi őket a kórházhoz, háromszor is juttattak már jelentősebb pénzadományt az intézetnek. Dr. Halász Gabriella főigazgató köszönetét fejezte ki a gesztusért, mint mondta, ez a cég részéről a közösségi felelősség magás fokát bizonyítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!