Zalaegerszeg

2015.03.25. 09:20

Nappali kórház épül a pszichiátrián

Zalaegerszeg - Ötven fő ellátására alkalmas nappali kórházat alakítanak ki a Zala Megyei Kórház pózvai telephelyén, s megújul az üvegház és a foglalkoztató is.

Magyar Hajnalka

A fentiekhez összesen 283 millió forint áll rendelkezésre pályázati forrásból és a kormány által megítélt többlettámogatásból. A fejlesztés megvalósításáról szóló vállalkozói szerződést szerdán délelőtt írta alá a helyszínen dr. Halász Gabriella, a Zala Megyei Kórház új főigazgatója és a kivitelezést végző ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, Peresztegi Imre.

Vigh László, dr. Halász Gabriella és Peresztegi Imre az aláírási ünnepségen. Fotó: Magyar Hajnalka

A pszichiátriai rehabilitációt szolgáló nappali kórházban otthonról bejáró betegek kapnak napi 8 órás ellátást. Ezáltal lehetővé válik, hogy megszokott környezeteükben élhetnek tovább, ám mégis részesülnek a számukra szükséges medicinális, szocio- és pszihoterápiás gyógykezelésben. A korszerű ellátási szemléletet tükröző új egység a szemészet épületében kap helyet, s emellett megújul a terápiás célú foglalkoztatáshoz terepet kínáló üvegház és a mostani foglalkoztató is. A munkálatok hamarosan megkezdődnek, s mintegy 4 hónapot vesznek majd igénybe.

A résztvevők megtekintették a nappali kórház leendő helyszínét, képünkön Peresztegi Imre, dr. Halász Gabriella és dr. Sipos Zsófia, a pszichiátria osztályvezető főorvosa. Fotó: Magyar Hajnalka

Az aláírási ünnepségen elsőként dr. Halász Gabriella szólt arról, hogy minden modern társadalom küzd a mentális betegségekkel, a depresszióval, a magyarokra pedig különösen jellemző, hogy kevésbé tudják megélni örömeiket. Mérföldkő tehát a kórház életében, hogy újabb, minden szempontból hatékony ellátási formával bővítheti rehabilitációs palettáját.

Vigh László országgyűlési képviselő vette át a szót, kitérve rá, hogy a kórházból érkező jó híreket hallva úgy érzi, az új vezetés betölti feladatát. Szólt arról is, hogy a projekt a pályázatból 180 millió forint támogatást kapott, amit a kormány toldott meg 103 millióval, jóváhagyva az intézet által benyújtott többlettámogatási igényt.

Peresztegi Imre a ZÁÉV Zrt. kórházi beruházásokban vállalt szerepét méltatta, majd a pózvai fejlesztés részleteit mutatta be. Végül dr. Sipos Zsófia, a pszichiátria osztályvezető főorvosa elevenítette fel, hogy a nappali ellátás bevezetése nem új gondolat az osztályon, nagy örömmel tölti el, hogy most megvalósulhat. Hozzátette még, az országban mindössze négy helyen működik hasonló modell.


Ezek is érdekelhetik