Zalaegerszeg

2015.03.10. 18:51

Kamattámogatás zalaegerszegi cégeknek

Zalaegerszeg - Öt éven át évi 10 millió forintot ad a zalaegerszegi önkormányzat a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által kezelt kamattámogatási alapba. Az összeg a helyi vállalkozások fejlődését hivatott elősegíteni.

Varga Lívia

Minderről a múlt heti közgyűlésen döntött a testület, a képviselők ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el az erről szóló határozatot.

Mint az előterjesztésből kiderül, az első részletet – 2,5 millió forintot – május 31-ig kell átutalnia az önkormányzatnak. Az indulás időpontját sajtótájékoztatón jelentik majd be.

A ZMVA a pénzt kizárólag az általa forgalmazott Új Széchenyi Hitel Alapból és a Helyi Mikrohitel Alapból finanszírozott pénzügyi termékeket, szolgáltatásokat igénybe vevő zalaegerszegi székhellyel rendelkező mikro- és kisvállalkozások kamatterheinek csökkentésére használhatja fel, helyben megvalósuló beruházáshoz vagy forgóeszköz beszerzéshez. A vállalkozóknak a hitelkérelemmel együtt kell igényelni a kamattámogatást. Utóbbi feltétele egyebek mellett, hogy a foglalkoztatottak száma nem haladhatja meg az ötven főt, az éves nettó árbevétel pedig legfeljebb kétmillió eurónak megfelelő forint lehet, s kizáró ok, ha a vállalkozás nem teljesítette adó-, illeték- vagy tb-járulék fizetési kötelezettségét, illetve lejárt hiteltartozása van. Nem állhat a társaság csőd-, felszámolási vagy végrehajtási eljárás alatt sem.

Mint Balaicz Zoltán polgármester a közgyűlésen és az azt követő sajtótájékoztatón elmondta: a kamattámogatás mértéke beruházási és forgóeszköz hitel esetén évi 2 százalék, így a kamat a jelenlegi kondíciók mellett akár 1,9 százalék is lehet. Amennyiben a beruházó cégek zalaegerszegi székhelyű vállalkozás által kibocsátott számlával számolnak el a beszerzésről, akkor 3 százalék a támogatás, így akár 0,9 százalék is lehet a kamat. S ugyanekkora támogatást kaphatnak a 35 év alatti vállalkozók induló mikro- és kisvállalkozásukhoz, így ők, a feltételek teljesülése esetén, akár 1,5 százalékos kamatra vehetnek fel hitelt a ZMVA-nál.

A kölcsön összege minden esetben egymilliótól tízmillió forintig terjedhet. Kamattámogatás beruházási hitelnél a futamidő első öt évében, forgóeszköz hitel esetében pedig az első évben jár az ügyfeleknek, kizárólag akkor, ha nem kerültek 15 napot meghaladó késedelembe a kamat és a törlesztőrészlet megfizetésében. Aki késedelembe esik, az nem jogosult a kamattámogatásra, sőt, annak összegét visszamenőleg is meg kell fizetnie.

A támogatható projektek között egyebek mellett gépek, berendezések beszerzése és egyéb beruházások finanszírozása szerepel, de költhető a pénz a meglévő üzleti tulajdon vagy bérelt infrastruktúra bővítésére, fejlesztésére, továbbá gazdasági tevékenység elindítására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!