Zalaegerszeg

2014.12.17. 19:20

Végigjárták az eddig felújított létesítményeket

Zalaegerszeg – A belvárosi tehermentesítő út folytatása tavasszal kezdődhet, bár az eredeti terv az volt, hogy idén elkészül.

Szabó Judit

Ezt is megtudtuk a belváros-rehabilitációs program keretében szerdán tartott bejáráson, melyen Dékány Endre városfejlesztési bizottsági elnök és Bertók Sándor főépítész mutatta be az eredményeket. A projekt 2. üteme 750 millió forintba került. Ebben benne van a Dísz tér és a Vásárcsarnok felújítása, a Virágudvar építése, a portálprogram, továbbá a projektet kísérő közösségi rendezvények és akciók, s az útépítés költsége.

A bejárás a Dísz téren kezdődött, itt még a szökőkút díszkivilágítása van hátra. Bertók Sándor elmondta: az átalakítás elvitathatatlan pozitívuma, hogy a környező társasházakkal sikerült megteremteni a tér kapcsolatát, s élővé tenni a közterületet.

A Dísz téren létrehozott nagyobb épület még üres. Bánhegyi Péter, az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. ügyvezetője elmondta, hogy már megvan a bérlő, de még nem kötöttek vele szerződést, mert egyelőre a városi cég sem írta alá az épület hasznosításról szóló megállapodást az önkormányzattal. Meg kellett ugyanis várni a használatbavételi engedélyt. Az építményben kávézó nyílik, az üzemeltető kilétét csak a szerződéskötés után hozzák nyilvánosságra.

Dékány Endre kiemelte, hogy az épületben lesz egy nyilvános illemhely, amelynek a működtetését az üzemeltető feladatául szabják.

A másik Dísz téri épületet már birtokba vette a Kvártélyház Kft. Otthonossá tételében szerdán a Zrínyi-gimnázium tanulói működtek közre: virágokat ültettek nagy cserepekbe, amelyek majd kikerülnek a térre, ha az időjárás engedi. A Dísz téren változást hoz, hogy jövőre már nem a mostani árusító pavilonokban zajlik a karácsonyi vásár, szebbeket állítanak fel.

A Zrínyi-gimnázium 9/C osztályának tanulói virágültetéssel segítették a belváros-rehabilitációs programot, a Kvártélyház Dísz téri irodáját szépítették. A képen az álló sorban balról Báger Boglárka, Kulcsár Klaudia, Pintér Nikolett és Lapat Krisztián, előttük guggol Szeles Ádám és Czinege Ádám. Fotó: Katona Tibor

A belváros-rehabilitáció eddig elkészült elemeit végigjárva Bertók Sándor kitért a portálprogramra. A homlokzati rekonstrukció 16 üzletet érintett, s mintegy 50 millió forintba került. A főépítész kiemelte a Belvárosi Cipőbolt megújult homlokzatát, úgy vélte, ez lett a központ legszebb üzlete.

Megtörtént a Vásárcsarnok homlokzati felújítása is 55 millió forintból, mellette pedig felépült a Virágudvar, felerészben támogatásból, felerészben vállalkozói forrásból.

Az északi tehermentesítő út második ütemének építése azért késik, mert új közbeszerzési eljárást kellett kiírni. A gyűjtőutat a Kiskondás étteremig hosszabbítják meg, várhatóan tavasszal indul a munka. Az önkormányzat egy év haladékot kapott a belvárosi átalakítás befejezésére, a határidő 2015. november 30.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!