Zalaegerszeg

2014.10.02. 09:33

Beszélgetés a Kéklámpás Ördögökkel

Szenvedélyeik közé tartoznak a gyors és szép motorok, hobbijuk pedig a jótékonykodás. A Kéklámpás Ördögök, Zalaegerszeg egyik motoros egyesülete nem csak aktívan segít abban, hogy színesebbé tegye a városi életet, de a rászorulókat támogatják.

Rákos Bianka

A mobilitás hétvégén, néhány héttel ezelőtt hatalmas volt a robaj a zalaegerszegi Sportcsarnok előtt. A rendezvény már javában zajlott, környezetbarát, vízzel és elektromos árammal működő autók tucatjai várták, hogy megcsodálják őket az érdeklődők. Ahogy az ehhez hasonló rendezvényeken lenni szokott a Kéklámpás Ördögök is aktívan részt vettek a programokban.

Fotó: Rákos Bianka

- Öt évvel ezelőtt jött az ötlet az egyesület megalapításához. Akkoriban még többnyire csak tűzoltók, mentősök és mi rendőrök gyűltünk össze Nagypáliban. – mesél a kezdetekről Inhof András, az egyesület egyik alapító tagja. - Az elsődleges célkitűzésünk az volt, hogy kicsit közelebb hozzuk a kék lámpás dolgozókat, a közterületi munkát. Ezen kívül szerettünk volna valamilyen anyagi forrásokhoz jutni. Az egyesületet mindenképpen el akartuk nevezni és kijelölni neki egy székhelyet, hogy bárhol meg lehessen találni. Hivatalosan 2013. április 11.-én alakultunk meg, ekkor lettünk bejegyezve.

A csapat nem maradt sokáig tétlen, megalakulásuk után nem sokkal megkapták az első felkérésüket. Egy nagyszabású motoros rendezvényt kellett megszervezniük a Gébárti tónál, ami Inhof András szerint nagyszerűen sikerült.

- Körülbelül 3000-4000 főt sikerült abban a négy napban vendégül látnunk, és a visszajelzések alapján mindenki elégedett volt. Azóta folyamatosan baleseti és bűnmegelőzési témában igyekszünk több rendezvényt szervezni. Idén, a Tesco parkolóban volt egy egynapos szezonnyitó motoros napunk, ahol gyakorlati képzést, KRESZ tesztet és forgalmi vizsgát tartottunk a közlekedési hatóság vizsgabiztosával, valamint ingyenes motor műszaki átvizsgálást biztosítottunk. Részt vettünk a Zalaegerszeg fesztivál kéklámpás felvonulásán is. Nyáron rendeztünk egy összejövetelt az Aqua parkban, illetve a mobilitás hétvégén szintén a baleset megelőzésre fektettük a hangsúlyt. Utóbbit egyébként az idei motoros szezon zárásának is szántuk.

A Kéklámpás Ördögök még viszonylag rövid ideje tevékenykednek, de a motoros találkozókon és a baleset védelmi előadásokon kívül számtalan más program is kapcsolódik a nevükhöz. Az elmúlt években például, nekik köszönhetően, sok hátrányos helyzetben élő gyermek karácsonyfája alá kerülhetett ajándék.

- Minden évben tartunk egy farsangi összejövetelt a tagokkal, amelyen idén nagyjából száz főt számláló vendégsereg gyűlt össze. Külön érdekessége a rendezvénynek, hogy tényleg mindenki jelmezben érkezik. Nagyon színes a társaság, ráadásul tombolát és egyéb farsanghoz kapcsolódó programot próbálunk az estébe zsúfolni. Általában az ezekből befolyó teljes bevételt felajánljuk jótékony célra, bár idén rendhagyó módon az egyesület irányába költöttük a pénzt. Az előző években azonban a Bogáncs állatmenhelyet támogattuk az összegből. Ezen kívül minden évben, karácsony tájékán, szervezünk gyűjtést a rászorulóknak. Tavaly mindezt a Támasz Alapszolgáltató Intézetnek ajánlottuk fel.

Amit tesznek az kétség kívül nagyszerű, de az egyesület tagjainak száma nagyon változó. Sokan kiléptek a munkahely, a család és magánéleti dolgok miatt. Jelenleg az aktív létszám nagyjából harminc fő, de nyitottak az új tagok felé.

- A tagságnak nincsen különösebb feltétele. Mivel rendőrök, tűzoltók és mentősök az alapítók, ezért van egy-két dolog, amihez ragaszkodunk. Az egyik ilyen hogy büntetlen előéletű legyen, aki csatlakozni  szeretne hozzánk. Éves tagdíja is van az egyesületnek. Tagjaink az egyesület arculatába passzoló ruházatot, tehát a logónkkal ellátott pólót viselik a rendezvényeken, amiken aktívan részt is vesznek. Természetesen bárki előtt nyitva áll az ajtó, aki egyetért az elképzeléseinkkel, elveinkkel,  gondolatainkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!