Zalaegerszeg

2014.09.17. 13:15

Hulladékgazdálkodás: változott a közszolgáltató

Zalaegerszeg - Július 1-jétől új közszolgáltató látja el a hulladékgazdálkodási feladatot Zalaegerszegen és további 64 településen. Az ügyfelek mindebből annyit érzékelnek, hogy mostantól új cég állítja ki a számlákat.

Harmath Virág

Egy törvényi változás értelmében már csak nonprofit formában lehet a közszolgáltatást végezni. A közszolgáltatónak többségi állami vagy önkormányzati tulajdonban kell lennie, s rendelkeznie kell az új típusú engedélyekkel, minősítésekkel, más hulladékgazdálkodási engedélyhez kötött tevékenységet nem végezhet.

– Mivel a Zala-Depo Kft. végez egyéb tevékenységet is, ezért a közszolgáltatási feladatok elvégzésére tavaly új társaságot hoztak létre: a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. a törvény szerinti dátumhoz igazodva július 1-től vette át a Zala-Depótól a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást – bocsátja előre Horváth Márton, az új társaság ügyvezető igazgatója.

A hulladéklerakót továbbra is a Zala-Depo üzemelteti, mondja Horváth Márton, az új cég ügyvezető igazgatója. Fotó: Archív

A két cég különálló gazdasági társaságként működik tovább. A bontási, útépítési tevékenység, a nem közszolgáltatás körébe tartozó hulladékok kezelése, a téli síkosságmentesítés és hóeltakarítás, továbbá a konténerrendeléssel kapcsolatos ügyintézés továbbra is a Zala-Depóhoz tartozik, s a cég üzemelteti a hulladéklerakót is. A lakosságot érintő változás annyi, hogy a július 1. utáni teljesítésre vonatkozó számlákat már az új cég állítja ki, ezeket a napokban kapják meg az ügyfelek.

– Azon családi házas zalaegerszegi ügyfeleink körében, akik a helyi rendelet szerint valamilyen kedvezményben részesültek, tehát 1, 2 vagy 3 fős háztartásban élnek, felülvizsgálatot tartottunk, és a legfrissebb népességnyilvántartó adatbázis szerint készítettük el szerződéseiket. Ezek kiküldését már megkezdtük, de időbe telik, mire mind a több ezer ügyfél megkapja.

Akik csoportos beszedési megbízással fizették a számlát, azoknak a közszolgáltatóváltás miatt a banki felhatalmazásokat meg kell újítani, figyelmeztet Horváth Márton, megjegyezve: az érintetteket értesítették már erről.

– Székhelyünk és ügyfélszolgálatunk maradt a megszokott helyen, a Gasparich utca 26-ban. Nincs változás továbbá a szállítási napokban, a gyakoriságot illetően és a közszolgáltatási díjak mértékében sem. Fontos tudni azonban, hogy január 1-től a díjakat az állam határozza meg, a rezsicsökkentéskor megadott árak addig lesznek érvényben. A hulladék elszállítását továbbra is a Zala-Depo autói végzik, csak alvállalkozásban. Sőt az új szervezetet is a Zala-Depónál már tapasztalatot szerzett munkatársak irányítják, tehát az ügyintézés során ügyfeleink a már ismert munkatársainkkal tarthatják a kapcsolatot – tájékoztatott Horváth Márton, aki környezetmérnökként diplomázott Pécsett, majd polgári szolgálatos katonaként az egerszegi polgármesteri hivatalban töltött egy évet. A Zala-Depo Kft-nél 2003. január 2-től ez év április 17-éig dolgozott, egyebek mellett az ügyfélszolgálaton és műszaki területeken, de részt vett a napi irányításban is, így globális képet kapott a cég működéséről.

Elmondta még: a lakossági szelektív hulladékgyűjtési rendszerek támogatását az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség koordinálja, amely újfajta informatikai rendszert fejlesztett ki. A HUNOR (Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere) lényege a hulladékmozgás nyomon követése. Mint a megyeszékhelyi szakmai napon elhangzott: a HUNORT-t a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. munkatársai már a tesztüzem alatt, elsők között kipróbálhatják.

– A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás nagy átalakuláson megy keresztül – teszi hozzá az ügyvezető. – Célunk, hogy ez a folyamat zökkenőmentesen menjen végbe, hogy ügyfeleink a lehető legkevesebbet érzékeljenek belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!