Zalaegerszeg

2014.09.14. 11:04

Kutyák a tóparton - Országos retriever találkozó a Gébárti-tónál

Zalaegerszeg - Hol megeredt, hol elállt az eső szombaton a zalaegerszegi Gébárti-tó strandján. Ez azonban csöppet sem zavarta a vízparton gyülekező kutyás gazdikat, főleg a kutyákat nem. A retrieverek ugyanis imádják a vizet.

Hajdu Péter

- Mi meg alkalmazkodunk a kutyáinkhoz, hogy a kedvükben járjunk. Golden retriever tulajdonos és rajongó vagyok. Ez nagyon jó idő a kutyáknak, a retriever imádja a vizet, egy vízi vadászkutya volt eredetileg. Sokkal rosszabb lenne a helyzet, ha harminc fok lenne, akkor a kutyáink valahol az árnyékban feküdnének, viszont most, a hűvös esős időben elemükben érzik magukat. Hiába csatakos, vizes a hosszú szőrük, a bőrük nem vizes, mert a sűrű aljszőrzetük szigeteli őket. Ezért nem is fáznak - mondta kutyái körében Sebestyén Zsuzsanna szalafői golden retriever tenyésztő.

Lassan benépesült a strand, ahol hetedik alkalommal került sor az országos retriever találkozóra, a Göcsej Kutya Klub és a Golden Retriever Kör szervezésében.

- Ezen a találkozón az a lényeg, hogy a kutyák önfeledten tudjanak játszani a gazdikkal együtt. Emellett állategészségügyi előadásokat szervezünk a találkozóinkon, most például a kutyák külső parazitáiról, kullancsokról is hallhatnak a résztvevők előadásokat. Emellett az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat, kötetlen a program. Általában száz kutya és annál több gazda jön össze a találkozóinkon. Lehet, hogy most az időjárás kicsit bezavar, de jelezték Budapestről, Szegedről, Nyíregyházáról is, hogy itt lesznek - mondta Gombos László, a Göcsej Kutya Klub elnöke.

Mint megtudtuk tőle, a retrieverek nagyon barátságos kutyák, vadászkutyaként, főleg vízi vadászként indult a pályafutásuk. Nagyon jól dolgoznak, azonban a családcentrikusságuk, barátságosságuk miatt aztán egy ideje egyre több helyen csupán a család kedvenceként tartják.

A Gébárti strandon ezen az esős szombaton számos strandoló akadt, csak ezúttal kutyák, elsősorban retrieverek voltak, akiknek úszóversenyt is tartottak. Ugyanis imádnak apportírozni, azaz a gazda által eldobott műmadarat, gumicsontot visszahozni. Ottjártunkkor éppen ezt gyakorolta egy férfi négy-öt kutyával. Röpült a játék a vízbe, és ugrálva rohantak utána az ebek.

- Csak az egyik a mi kutyánk, a többi meglátta, mit csinálunk, és azonnal iderohantak - tisztázta a szituációt Czeglédi Ferenc, aki a 400 kilométerre levő Szeghalomról érkezett.

- Negyedik alkalommal jöttünk már a retriever találkozóra, csak Zalaegerszegre járunk. Ez egy jó kirándulás, Siófok felé jöttünk, egész nap itt leszünk, aztán hazafelé is megállunk a Balatonnál, és éjszaka hazaérünk. Vasárnap lesz idő kipihenni ezt a napot - mondta a lelkes golden retriever gazdi.

Fotók: Hajdu Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!