Zalaegerszeg

2014.09.08. 10:25

Elkezdődött a tanév a BGF-en

Zalaegerszeg - Rendhagyó tanévnyitót tartottak hétfőn a Budapesti Gazdasági Főiskolán. Mind a négy karon kivetítőn kísérhették figyelemmel a hallgatók a felsőoktatási intézmény központi évnyitó ünnepségét.

Szabó Judit

Fotó: Pezzetta Umberto

A zalaegerszegi Gazdálkodási Karon is a budapesti rendezvény közvetítésével kezdődött a tanévnyitó. A központi ünnepségen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is. A közvetítés során a karok dékánjai kaptak szót elsőként. Dr. Halász Imre, a zalaegerszegi Gazdálkodási Kar dékánja azt emelte ki, hogy itt működik Magyarország egyetlen, megújuló energiával ellátott zöld kampusza, s a gazdasági felsőoktatásban elsőként itt indul duális képzés, ez az idei tanév újdonsága.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a központi tanévnyitón elmondta: a magyar felsőoktatásban 81270 új hallgató kezdi meg tanulmányait, s a főiskolák közül a BGF-re jelentkeztek a legtöbben.

A felsőoktatás egészét érintő változásokkal kapcsolatban Balog Zoltán megemlítette: miközben folyik egy kis „szkanderozás” a rektorok, a kormányzat, a diákok és a gazdasági szereplők részvételével, egyre inkább látszik a minőségi javulás a felsőoktatásban. Leszögezte: versenyképes, hatékony, fenntartható és rugalmas felsőoktatást szeretnének, amely értékeken alapszik, s ebben nagyon fontos az állami szerepvállalás.

– Az átalakításnak racionálisnak kell lennie. Lehet, hogy egy adott szakot nem öt, csak két helyen fognak indítani, de magasabb színvonalon – mondta a miniszter, s ígérte: támogatásból nem lesz kevesebb, de az elosztás változik. Arra adnak pénzt, ami valóban versenyképes és színvonalas, figyelembe véve a gazdasági szféra érdekeit és Magyarország érdekeit kárpát-medencei és világdimenzióban is gondolkodva. Területi szempontokat is mérlegelnek, hogy ahol nincs alternatívája a felsőoktatásnak, ott ne szűnhessen meg intézmény, mégha a profilja átalakul is.

A kancellári rendszerről közölte: szeptembertől folyamatosan nevezik ki a kancellárokat, de ez nem befolyásolja a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási autonómiáját, az önkormányzati jellegű működést. A kancellátok egyfajta menedzserként segítik az intézményeket, hogy jobb hatásfokkal gazdálkodjanak és képesek legyenek saját forrásokat megszerezni. E téren a BGF példamutató munkát végez, tette hozzá a miniszter.

Balog Zoltán adatokkal is szolgált: a hazai felsőoktatási intézmények költségvetése összesen 480 milliárd forint, ebből 170 milliárdot a kormányzat biztosít, további 130 milliárdot pedig az OEP szintén közpénzből az orvosi egyetemeknek. A fennmaradó összeget ki kell gazdálkodni, ebben lesz segítségre a kancellár, közölte.

Elhangzott az is, hogy a bolognai rendszert tíz év után felülvizsgálják, megnézik, hogy hol működik jól és hol nem.

Sándorné dr. Kriszt Éva, a BGF rektora tanévnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy 5570 gólya kezdi meg tanulmányait a főiskolán. Céljuk továbbra is az, hogy a hallgatók olyan tudást halmozzanak fel, amellyel könnyen érvényesülnek az életben, könnyen találnak munkát.

- A Budapesti Gazdasági Főiskola a felsőoktatási intézmények közül a hatodik a felvett hallgatók létszámát illetően, csak a nagy egyetemek előznek meg bennünket – mondta Sándorné dr. Kriszt Éva, s rámutatott: hallgatóik csaknem fele már az abszolutórium, a végbizonyítvány megszerzésekor főállású munkahellyel rendelkezik.

Ő is kitért a felsőoktatás átalakítására, s elmondta: ahol az állapotok megfelelőek, a gazdálkodás stabil, ott érdemes meghagyni az intézmények mozgásterét, hogy tovább fejleszthessék képzési rendszerüket, s a magyar felsőoktatás nemzetközi szinten is még ismertebb és elismertebb legyen.

A központi tanévnyitó után a karokon folytatódott a rendezvény. A Gazdálkodási Karon dr. Halász Imre elmondta: náluk nem könnyű elvégezni egyik szakot sem, de éppen ez adja a zalaegerszegi diploma értékét. Az itt végzettek 3-4 hónap alatt el tudnak helyezkedni – az országos átlag 7-9 hónap, emelte ki, majd beszéde végén megnyitotta a kar 44. tanévét.

Velkey Péter, a zalaegerszegi polgármesteri hivatal osztályvezetője a város nevében zalaegerszegi polgárokká fogadta az első éves hallgatókat.

A tanévnyitón köztársasági ösztöndíjat vett át Smalekker Vivien, a Gazdálkodási Kar harmadéves hallgatója, s további ösztöndíjakat adtak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!