Zalaegerszeg

2014.07.28. 14:20

Rudi másfél évig tartó huzavona után, kényszerrel költözött el gazdájától

Zalaegerszeg - Természete heves és szemtelen, ami vonzó, de bosszantó is lehet. Nevelése kihívást jelent, éppen ezért korán kell elkezdeni, a gazda pedig határozott és rendíthetetlen legyen.

Arany Gábor

A szamojéd spicc kutya nevelésében fontos a dominancia kialakítása. Jó házőrző kutya, többet ugat a többi fajtánál, néha bosszantóan sokat. Ha egész nap kint van, akkor ugat, és, ezért rendszeresen kell foglalkozni vele, különben hangossá, idegessé, zavaróvá válik. Nos, ennyit Rudi fajtájáról; a 2,5 éves kan kutya belvárosban élt, negyedik emeleti lakásban és bemutatta mindazt, amit a szakirodalom közöl róla.

Ezt elégelték meg a ház lakói. Nem így gondolta azonban gazdája. A középkorú asszony szerint mindez csak egyetlen ember, a szomszédja ármánykodása. A nő állítja, alaptalan kifogások, piszkálódások miatt indult ellene birtokháborítási eljárás, s a végén kötelezték: a kutyáját távolítsa el a lakásából.

- Olyankor is panaszkodtak az ugatására, amikor Rudi nem is volt itthon és egyszer sem néztek körül a lakásban - kifogásolta a nő.

- Nem kellett ahhoz bemennünk, hogy a panasz jogosságáról meggyőződjünk - fogalmazott dr. Babos István, a polgármesteri hivatal igazgatási osztályán. Több helyszíni szemlét tartottunk, és a szomszédból felvételek készültek arról, milyen állapotok között élt a kutya az erkélyen. Kint ugrált, vastagon ételmaradék borította az erkélyt, ahonnan a vizelet és az ürülék is lehullott. Ez nem egy alkalommal fordult elő, másfél évig húzódott az ügy - idézte fel a csoportvezető. Nem csak szomszédok tettek panaszt, hanem a ház több lakója és a földszinti bolt tulajdonosa is - tette hozzá.

Rudi másfél évig tartó huzavona után, kényszerrel költözött el (Fotó: A szerző)

Az asszonyt tavaly márciusban kötelezték, hogy haladéktalanul változtasson a tartás körülményein. Gondoskodjon arról, hogy a kutya ne ugasson folyamatosan, különösen ne este. Ráadásul oltási könyvet nem tudott bemutatni a kutyáról, a chipeltetése is elmaradt, ezért az állat-egészségügyi hatóság megbírságolta. Mindezek alapján határozattal tiltották el a kutya tartásától.

A helyzet tavaly csak rövid időre változott meg, amikor Rudi december 4-én a menhelyre került. Onnan azonban február elején az asszony visszafogadta örökbe. Igaz, azzal a feltétellel, hogy csak az ivartalanítással kapcsolatos költségek kifizetés után kerül tulajdonába. Nos, erre nem került sor, mert ezt azóta sem fizetett, a kutya eltávolításra pedig február 19-én újra indult a határozat végrehajtása.

Ez hetekig húzódott, mert az asszonyt több alkalommal sem találták otthon, csak az ugató kutyát. Ennek ellenére május végén kérelmére egy hónap haladékot kapott azzal, hogy június végéig Rudit a lakásából végleg elviszi. Ezt az ígéretét azonban nem tartotta be, ezért folytatódott az eljárás.

Júliusra tíz végrehajtási időpontot tűztek ki, az ötödik járt eredménnyel, így Rudi a napokban visszakerült jog szerinti tulajdonosához, azaz a Bogáncs menhelyre. Ehhez azonban rendőrjárőrpár közreműködése is kellett, mert az asszony önként nem volt hajlandó teljesíteni a határozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!