Zalaegerszeg

2014.06.15. 15:45

Lelki akkumulátor a belvárosban

Zalaegerszeg - A Color Arts azon kevés fesztiválok egyike, ami meg tudja őrizni frissességét és kortárs karakterét összegez az egyik látogató.

Magyar Hajnalka

Mégpedig a szombathelyi Baki Orsolya képzőművész, aki barátaival együtt visszatérő résztvevője a Color Arts-nak. Az összművészeti fesztivált immár 6. alkalommal szervezte meg a hét végén a ZAZEE Kulturális Egyesület.

- Temérdek fesztivált szerveznek minden felé, de csak kevés akad, ahol a kísérleti művészet kap teret, s amit áthat az önszerveződés, a jó értelemben vett civilség - részletezi Baki Orsolya.

Szombaton este Kardos Horváth János, a Kaukázus zenekar frontembere is fellépett a volt MMIK udvarán kialakított koncertpódiumon (Fotó: Pezzetta Umberto)

- A képzőművészeti kiállításokon lehetőséghez jutnak azok a fiatalok is, akik e tekintetben alultápláltak , s az egész hangulat oldott, felfedezésekre ad lehetőséget - kapcsolódik Farkas Imre.

A péntek esti programból a Tudósok zenekar impulzív koncertjét emelik ki, amit egyebek közt az ef.Zámbó Happy Dead Band követett. Most pedig itt állunk az Európa téren, s arra várunk, hogy a Tudósok zenekar énekese, az író és képzőművész drMáriás felavassa a bibliofülkét, ami egy könyvespolcnak berendezett telefonfülke, ahonnan bárki elcserélhet vagy kölcsönvehet olvasnivalót.. Az avatás stílszerűen telefonon zajlik. Nadrai Róbert szervező csörgeti fel drMáriást, aki a fülkék hazai fejlődéstörténetének is szentel egy mondatot, megjegyezve, hogy nálunk még forradalomra is alkalmas e parányi, intim tér. Aztán érzékeny szavakkal ecseteli a könyvek fontosságát, hiszen energiát meríthetünk belőlük, segítenek fenntartani az életkedvet, a kíváncsiságot. Ezért fontos a bibliofülke, ami a belváros lelki akkumulátora lehet.

Az érdeklődők mindjárt élnek is a lehetőséggel, Ecsedi Erzsébet színművész például Orwell 1984 című regényét emeli le a polcról.

Ecsedi Erzsébet és Grubánovits Attila a bibliofülkével ismerkedik

 

- Nagyon régen olvastam, jó lesz újra belemélyedni - pörgeti a lapokat. - Tetszik a bibliofülke, nekem is rengeteg könyvem van, s éppen az járt a fejemben, hogy a színészházban ugyanígy berendeznék egy nyilvános polcot.

A fülkében elsősorban szépirodalmat találunk, de akad itt gyerekkönyv és szórakoztató mű is. Felirat jelzi, hogy tankönyvet és magazinokat ne hozzanak a cserélők, s persze semmi olyan tartalmat, ami másokat bánthat, vagy nem való gyerek kezébe. A fülke éjjel-nappal nyitva áll, mindössze egy bélyegző képviseli a nyilvántartást. Ha valaki új kötetet hoz belepecsétel, s attól kezdve látható: ez a könyv járt az egerszegi bibliofülkében.

Mindez csak egy színfolt a volt MMIK elhagyott épületében megrendezett fesztivál programjában, amelyek közt több formabontó mozzanat is akadt. Kinek köszönhető ez? tudakoljuk Wettstein Tamástól, a szervező ZAZEE Kulturális Egyesület elnökétől.

Wettstein Tamás a fesztivál megnyitóján, amint lebontja a pókhálót a volt MMIK-ról

 

- A ZAZEE erénye, hogy működését 30-40 kreatív, művészetekhez közel álló ember segíti, akinek folyamatosan ötletei támadnak. A létezésünk eleve azt célozza, hogy ha valakinek kipattan egy eredeti gondolat a fejéből, akkor azt segítünk megvalósítani.

A fesztivál költségvetése amúgy extra alacsony, 2 millió forint alatti. Támogatta őket a város, de talán még ennél is többet nyom a latba, hogy az egyesülethez kötődő emberek hónapokig dolgoztak a megvalósításon mindenféle fizetség vagy költségtérítés nélkül. Volt mit tenni, hiszen egy használaton kívüli épületbe kellett életet lehelniük, megteremtve például az áram- és vízellátás feltételeit.

A fesztivál egyik túlélő leágazása a napokban elindult buszos idegenvezetés, ami a helyi járatokon utazóknak kínál hangulatos városkalauzt. Az adott útvonal által érintett nevezetességeket mutatja be a szórakoztató elemekkel átszőtt szöveg. Technikai nehézségek miatt egyelőre kevés járaton hallható a városkalauz, de a következő három hétben egyre gyakrabban találkozhatunk vele.

 

 

 

Mert minden épületnek lelke van. Lelke, múltja és emlékei. És jó érzés ezt a múltat az épülettel együtt közösen visszaidézni. Közben hozzáadva az emlékekhez mai önmagunkat, mai észleléseinket a világról. Ezt ismerte fel néhány fiatal (és a ZAZEE Kulturális Egyesület), akik már hatodik alkalommal vágnak bele a kalandba, egy összművészeti kavalkádba. Eddig felfedezték-búcsúztatták a Color Kft. volt üzemcsarnokát, a Városi Televízió nem használt épületrészeit, a Canton Köb Tex szövőüzemét, az egykori Helyőrségi Klub épületét. Most a helyszín a volt MMIK évek óta elárvult épülete a belvárosban.

Az Ifjúsági Ház épületét 1971-ben adták át, 1975-ben nagyszabású bővítésbe kezdtek, és megépült az új szárny. 1981. július 1-től, mint Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ működött, egészen 2008-ig, amióta is üresen áll

Hát emlékezzünk rá – gyerekkorunk, fiatalságunk helyszínére – ezekkel a fotókkal. A képeket, amiket most egybegyűjtve megosztunk kedves olvasóinkkal a Zalai Hírlap archívumából válogattuk.

Címkék#Color Arts

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!