Zalaegerszeg

2014.05.11. 12:40

A Zala folyó hajdani vízimalmainak emlékét szeretnék őrizni

Zalaegerszeg - " A malmok fényképei mindnyájunkban ébresztenek valami szomorúsággal vegyes érzelmet. Mert az elmúlás dokumentumai. Vádolnak is: ezt tette a malmokkal négy és fél évtized... " E mondatok a Zala folyó hajdani malmainak emlékét megőrizni kívánó internetes honlap szövegéből valók.

Arany Horváth Zsuzsa

 

Dr. Izsák János és Kummer Gyula.

Két elhivatott férfi látogatta meg szerkesztőségünket nemrégiben. Dr. Izsák János és Kummer Gyula. Mindketten rabjai a zalai malmoknak, előbbi a zalai horgászközösség tagjaként, utóbbi családi kötődés folytán is, hiszen a felmenői közt találhatók malomtulajdonosok. (A Baumgartner malom volt az övék.)

- Három éve öltött testet az internetes tájékoztató, ami folyamatosan bővült, gazdag képanyagot tudunk az érdeklődők elé tenni, sőt, ennek inspirációjaként mi is kapunk képeket mondják, hozzátéve, a folyószabályozás és az átalakult gazdasági-közlekedési környezet miatt az épületek javarésze tényleg láthatatlan élőben . Egy 1949-es levéltári adat 35 malmot jelöl Zalalövőtől körülbelül Kehidakustányig.

A teskándi Klázer vagy Varga malom. 2006-ban bontották le.

A honlap tehát a Zala folyó közelmúltban még létező malmaira vonatkozó képes dokumentáció egy részét mutatja. Távolabbi szándék a Zalarét múltjával, jelenével foglalkozó civil csoport tevékenységének, célkitűzéseinek dokumentálása. Egyben fórumot kíván biztosítani azok számára, akiket érdekel a Zala folyó malmainak története, az egyre pusztuló Zalarét állapotának alakulása és jövője.

- Több mint egy évtizede folyik a hajdani vízimalmok még fellelhető adatainak gyűjtése és közlése - jelzi Izsák János. A ma az olajipari múzeumban dolgozó Molnár László felvetése alapján Jakosa Árpáddal 2004-ben határoztunk erről. 2005-ben és 2006-ban Marx Mária muzeológussal (Göcseji Múzeum) hármasban a malmok állapotának felmérését célzó bejárásokat végeztünk.

Évszázadokra visszamenőleg egységben léteztek a Zalára telepített vízimalmok, maga a Zala folyó sajátos vízrajzi adottságaival és a híresen szép Zalavölgy és Zalarét. Eredeti szépségében mindez valószínűleg végleg a múlté, bár néhány Zalára telepített malom helyreállítására tájrehabilitáció vagy akár áramtermelés céljából reményeink szerint a jövőben sor kerülhet , szól egy a témában tervezett könyv kéziratának optimizmusa. Az 1800-as évek végén Zala megyében az akkori, lényegesen nagyobb területen mintegy 200 gőz- és vízimalmot tartottak számon. 1949-es Zala megyei levéltári statisztika szerint a megye akkori területén mintegy 180 malom, a kisebbített megye területén pedig mintegy 140 malom működött.

Az apátfai Pozsgai-malom. A malmoknak emléket állító malomhonlap (zalamalom.hu és http://ijanos.web.elte.hu/Malomhonlap2014feb05.htm) még számos szépséges képen mutatja be a hajdan szépen és sokáig virágzó iparágat.

- Az talán remélhető, hogy egy-két malom, demonstrációs, idegenforgalmi céllal, újra üzembe helyezhető - mondják beszélgetőtársaim.

- Meg kellene becsülnünk a nyomaikat legalább, hiszen Zalának nem volt olyan sok ipartörténeti jelentőségű értéke - jelzi Izsák János.

A legjobb állapotban talán az alibánfai van, mondják, ott még a belső felszerelés is épen maradt, az államosításkor csak a turbinát tették tönkre.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!