Zalaegerszeg

2014.04.16. 15:30

A kerámia jegyében: Fazekastalálkozó, konferencia, kirakodóvásár

Zalaegerszeg - A húsvétot követő hét vége a kerámia, a fazekasság jegyében telik Zalaegerszegen.

Magyar Hajnalka

Ekkor rendezik meg ugyanis immár 11. alkalommal az Országos Fazekas és Keramikus Találkozót a Falumúzeumban, aminek programja ez alkalommal két másik jeles eseménnyel dúsul. Egyfelől Zalaegerszeg ad otthont e napokban a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége találkozójának, továbbá „A Kossuth-díjas fazekas" címmel kiállítás nyílik Németh János keramikusművész alkotásaiból a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban.

A tavalyi fazekastalálkozó egy pillanata. Idén Németh Jánosnak és Csuti Tibornak is kiállítása nyílik. Fotó: Archív/Katona Tibor

Az április 25-től 27-ig tartó rendezvénycsokorról szerdán tartottak sajtótájékoztatót a városházán. Elsőként Gyutai Csaba polgármester szólt Zalaegerszeg gazdag kerámia hagyományairól, amelyek predesztinálták a várost a szövetséghez való csatlakozásra. A Magyar Kerámiavárosok Szövetsége 2012-ben alakult meg Hódmezővásárhelyen, a házigazdákhoz Gödöllő, Hollóháza, Karcag, Kecskemét, Magyarszombatfa, Mezőtúr, Pécs, Sárospatak és Zalaegerszeg csatlakozott. Csupa olyan település, ahol nagy súlyt fektetnek a hagyományos módszerekkel dolgozó kerámiaműhelyek megőrzésére, a helyi jellegzetességek ápolására. Zalaegerszeg a csatlakozáson túl azt is magára vállalta, hogy élen jár a szövetség jogi személlyé válásának kidolgozásában. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a 2014-2020 közötti uniós pályázati időszakban források nyílnak meg a kreatív ipar számára, s ebből az egerszegi kerámiakultúra is gazdagodhat – hangsúlyozta a polgármester.

Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Háza szakmai vezetője megköszönte a város támogató hozzáállását, majd ismertette a találkozó programját, ami április 25-én konferenciával kezdődik a hangversenyteremben. Ezen a szakma jeles honi képviselőin túl részt vesz Antoine di Caccio, az Európai Kerámia Szövetség elnöke és Guiseppe Olmeti, az Olasz Kerámiavárosok Szövetsége igazgatója is. Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a fazekastalálkozó részleteiről szólt, felhíva a figyelmet, hogy a rendezvény a korábbiaktól eltérően szombaton kezdődik. Idén minden eddiginél több, ötven fazekas hozza el portékáját a mustrára Korondtól az Őrségig. Nem marad el a hagyományos fazekas verseny sem, aminek díjazását félmillió forinttal támogatta a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!