Zalaegerszeg

2014.02.26. 18:55

Mintegy 40 milliós Kisfaludi Strobl-programot indít a múzeum

Zalaegerszeg - Jövő héten megkezdődik a Kisfaludi Strobl Zsigmond terem felújítása, monográfia jelenik meg a világhírű szobrászról, és egy újabb kisplasztikáját is megvásárolta a hagyatékot őrző Göcseji Múzeum.

Magyar Hajnalka

A fentiekről szerdán tartott sajtótájékoztatót Gyutai Csaba polgármester, Kaján Imre múzeumigazgató, valamint helyettese, dr. Kostyál László művészettörténész, aki a készülő monográfiát jegyzi. A nagyszabású, mintegy 40 millió forint összköltségű programhoz Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) születésének 130. évfordulója szolgáltatta az apropót.

Persze más oka is volt rá a múzeumnak és a városnak, hogy belevágjanak a munkálatokba, hiszen közel negyven éve, 1976-ban nyílt meg a 41 művet felvonultató Kisfaludi Strobl-terem, ami már nem felel meg a mai látogatói igényeknek – bocsátotta előre Gyutai Csaba polgármester. A város és a múzeum így közösen pályázott forrásért, az önrészt az önkormányzat vállalta magára, evvel is segítve az impozáns megújulást produkáló közgyűjtemény munkáját. Az életmű korszerűbb feldolgozásától, bemutatásától egyben az is remélhető, hogy Zala-egerszeg vonzó célpontként kerül fel a nemzetközi kulturális turizmus térképére.

Gyutai Csaba és dr. Kostyál László a megújulás előtt álló Kisfaludi Strobl-teremben. Előtérben a frissen vásárolt kisplasztika. Fotó: Katona Tibor

Kaján Imre elmondta, az átalakítás Baratta Ágnes építész tervei alapján zajlik, s érinti a múzeum jóval tágasabbá váló, társalgóval bővülő előterét is. A fogadópult fölött 200 fotóból megkomponált video-installáció fut majd, mozgalmas, színes ráhangolóként köszöntve a betérőt. Az építési munkálatok idején a látogatók a Várkör felől nyernek bebocsátást. A tervek között egy külföldi vándorkiállítás elindítása is szerepel, amihez a múzeum digitális másolatokat készíttet az alsórajki születésű szobrász kiemelkedő munkáiról.

 

Dr. Kostyál Lászlótól megtudtuk, mintegy félmillió forintért sikerült megvásárolni egy újabb alkotást is. Az 1924-ben készült, kévekötő parasztot ábrázoló kisplasztika különleges mű, ugyanis 1945 előtt nem igazán ábrázolt dolgozó embert a mester. Bizonyára erről is olvashatunk majd a készülő monográfiában. A hiánypótló mű nagy erénye, hogy 810 alkotást felölelő katalógussal egészül ki, s 570-hez fényképes illusztráció társul. Becses információs bázist jelent ez a gyűjtőknek, hiszen Kisfaludi Strobl a műkereskedelem egyik legnagyobb sztárja.

A megújuló állandó kiállítás és fogadótér június 21-re, a múzeumok éjszakájára készül el, ekkor mutatják be a monográfiát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!