Zalaegerszeg

2014.02.27. 16:50

Biztonságos Zalaegerszeg

Zalaegerszeg - Kevesebb helyszíni és szabálysértési bírságot szabtak ki, többször inkább figyelmeztettek a rendőrök az elmúlt esztendőben.

Arany Gábor

Ez a megállapítás is elhangzott csütörtökön a zalaegerszegi rendőrkapitányság elmúlt évéről szóló értekezletet követő sajtótájékoztatón. Dr. Farkas Tibor alezredes, városi kapitány elmondta: 24 megyei jogú város bűnügyi adatait összevetve Zalaegerszeg a legbiztonságosabbak közé került, a sorban hátulról a negyedik. Az összevetéshez az emberek biztonságérzetét leginkább romboló úgynevezett kiemelt, valamint közterületen elkövetett bűncselekmények adatait használták fel.

A közterületi jelenlét javítja az emberek biztonságérzetét és megelőző hatása is vitathatatlan. Felvételünkön Takács Szabolcs törzszászlós (balról) és Inhof András főtörzsőrmester ellenőrzés közben. Fotó: Katona Tibor

Az elmúlt évben az egerszegi rendőrkapitányság illetékességi területén – ami 79 települést, 96 ezer embert jelent – 2531 bűncselekmény vált ismertté. (A csökkenés egyértelmű, azonban a büntető törvénykönyv változása miatt az előző évi hasonló adattal az összevetés nem ad pontos képet.) Kevesebb lopást regisztráltak és jelentősen, 850-ről 620-ra csökkent a testi sértések száma. A nyomozás eredményessége számottevően javult: 55 százalékra a megelőző évi 35 százalékról. Ez a mutató a kiemelt, az embereket legjobban irritáló ügyeknél – ami 12 fajta bűncselekmény: például testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, garázdaság, rablás, önbíráskodás, lopás, rongálás – pedig 29 százalékról 43-ra javult. Országosan is kiemelkedő, hogy a vagyon elleni bűncselekményekkel okozott 456 millió forint kárból 94 millió fedezetét sikerült biztosítani. Egyrészt az ellopott értékek visszajuttatásával, másrészt az elkövetőktől lefoglalt vagyontárgyakkal.

A személyi sérüléses közlekedési balesetek terén minimális a változás, az okok is állandóak: a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbségi szabályok megsértése.

Kapcsolódó cikk:

Húsz éve nem volt ilyen jó a statisztika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!