Zalaegerszeg

2014.01.31. 13:46

Oltás HPV vírus ellen

Zalaegerszeg - E napokban minden 13 éves zalaegerszegi leány levelet kap az önkormányzattól, amelyben HPV elleni védőoltásra hívják.

Magyar Hajnalka

Az egerszegi önkormányzat már 2011 óta elkötelezett abban, hogy a felnövekvő generációkat megóvja a humán papillomavírus (HPV) következményeitől. A méhnyakrákot okozó fertőzés elleni védekezés aktuális lépéseiről tegnap tartott sajtótájékoztatót Gyutai Csaba polgármester és Zimborás Béla humánigazgatási osztáyvezető-helyettes. E napokban 222 családhoz jut el az oltásra hívó levél, a benne szereplő nyomtatvány kitöltésével kérhető a vakcina február 15-ig. Az érintettek március közepéig kapnak visszaigazolást az oltás időpontjáról, s április elején indul is a védekezés. Az amúgy igen drága, három adagból álló oltássorozat költségeit a város idén is magára vállalja, mintegy 9 millió forint áll rendelkezésre e célra. Az önkormányzat által biztosított vakcinát a házi gyermekorvosok adják be, akik térítésmentesen vállalták el ezt a plusz feladatot. Az elmúlt évek során összesen 450 fiatal egerszegi lány szerzett már védettséget e módon.

Mint ismeretes, hamarosan országosan is bekerül a kötelezően felajánlott oltások körébe a HPV, ám e tekintetben Zalaegerszeg évekkel megelőzte az állami gondoskodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!