Zalaegerszeg

2013.10.24. 17:12

Pályázati bejelentés, költségvetés, ötoldalú megállapodás Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Tárgyalt a 2014-es költségvetési koncepcióról és az önkormányzat idei gazdálkodásáról is csütörtökön Zalaegerszeg képviselő-testülete.

Horváth A. Attila

A zalaegerszegi közgyűlés 26 előterjesztést vitatott meg nyílt ülésen, ezek közül több adminisztratív jellegű volt, illetve jogszabályi változás átvezetésére vonatkozott. A képviselők elfogadták a jövő évi költségvetés koncepcióját, amelyet az idén – az államháztartási törvény előírása szerint – október 31-ig kell elkészíteni. A korábbinál rövidebb határidő miatt ezúttal kevesebb konkrétumot tartalmaz az anyag (még nem ismertek az adótörvények és a települési költségvetést érintő más jogszabályok), a legfontosabb célkitűzéseket azonban rögzíti a határozat. Ilyen például az intézmények működőképességének fenntartása, a munkahelyteremtés támogatása és a kötelező feladatok elsőbbségének biztosítása.

Lámpasor a belvárosban. A közvilágítás megújításával jelentősen csökkennek majd a város kiadásai. Fotó: Katona Tibor

Gyutai Csaba polgármester egy kormányzati döntést is bejelentett: a városi közvilágítás korszerűsítésére több mint egymilliárd forint támogatást kap Zalaegerszeg. A világítótestek 80 százalékát modern led-technológiájú lámpákra cserélik, így a 160-180 millió forintos éves villanyszámla jövőre 120 milliósra, 2015-ben 100 milliósra csökkenhet.

Az első három negyedév önkormányzati gazdálkodásáról tájékoztató hangzott el a közgyűlésben. A városvezetői értékelés szerint takarékos és átgondolt gazdálkodás zajlik, a költségvetési bevételek és kiadások egyenlege 117 millió forint többletet mutat.

Hosszabb vita alakult ki a gébárti fürdőlétesítmények üzemeltetését biztosító ötoldalú megállapodás jóváhagyása előtt. A lényeg: október 31-én lejár az önkormányzat és a létesítményeket működtető vállalkozások megállapodása, amelyet a vízjogi üzemeltetési engedély fenntartása érdekében meg kell újítani. A téma apropóján Major Gábor (MSZP), Kiss Ferenc (MSZP) és dr. Kocsis Gyula (EZE) is szóvá tette, hogy a létesítmények egy részét működtető cégcsoporttal nem éppen harmonikus a kapcsolat, ezért nem kellene 2017-ig meghosszabbítani a megállapodást. Doszpoth Attila alpolgármester jelezte: ez a dokumentum kizárólag a vízátadás-vízátvétel tárgyában rögzíti a szereplők feladatait. Ha nincs megállapodás, nincs engedély sem, annak hiányában viszont nem működhetnek a gébárti kutak. Dr. Tóth László (Fidesz) hangsúlyozta, hogy a szerződés később felülvizsgálható és szükség esetén módosítható. Hozzátette: a jelenlegi jogviszonyban valóban rendet kell tenni, de ez az előterjesztés nem erről szól, hanem a legális működés feltételeit biztosítja. Végül Gyutai Csaba polgármester emlékeztetett rá, hogy elkezdték a tárgyalásokat az összes létesítmény városi tulajdonba vételéről, konkrét lépés (a forrásszerzés miatt) később várható.

Ennél is hosszabban időztek a képviselők a Kosztolányi u. 8. szám alatti, városi tulajdonú ingatlan értékesítésének kérdésénél. Az ingatlant 2004 óta a Fidesz bérli, és a pártközpont most vételi ajánlatot tett. Doszpoth Attila elmondta: három szakértő is megvizsgálta az ingatlant, és szinte azonos (valamivel 23 millió forint feletti) értéket határoztak meg. A bérlő által végrehajtott felújítás és átalakítás a vételárat csökkentő tételként jelenik meg, így a Fidesz 21 millió forintot fizetne az ingatlanért. A szocialista képviselők egyebek közt azt vitatták, hogy indokolt-e beszámítani e költségeket, illetve szóvá tették a szerződés-hosszabbítások körülményeit. Reagálásképpen elhangzott: a Fidesz egy korábban használhatatlan állapotú ingatlant újított fel, végig tisztességesen fizette a bérleti díjat, a felújítás költségeinek beszámítása szabályos, a felajánlott vételár pedig az ingatlanpiac ismeretében korrektnek tekinthető. A határozati javaslatokat a közgyűlés elfogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!