Zalaegerszeg

2013.05.10. 13:34

Szelídgesztenye lett Zalaegerszeg fája

Zalaegerszeg - Lakossági kezdeményezést karolt fel Zalaegerszeg önkormányzata, amikor mozgalmat szervezett a város fájának kiválasztására. Pénteken hirdették ki az eredményt.

Magyar Hajnalka

A versenyben, amelynek levezénylését a Városgazdálkodási Kft. vállalta,  tíz fa vett részt. A  három legtöbb szavazatot begyűjtő közül szakmai zsűri választotta ki a győzteset, amit a szervezők beneveztek az Év fája országos versenybe is. Pénteken Szenterzsébethegyre gyűltek az ünneplők, itt áll ugyanis az a több mint 450 éves szelídgesztenyefa, ami a megtisztelő címet kiérdemelte.

Az eredményt Balaicz Zoltán alpolgármester  és Horváth Zsuzsanna városi főkertész  hirdette ki.

Külön szóltak arról a három fáról, amely a legtöbb szavazatot kapta (a győztes mellett a Göcseji Múzeum előtti platán és  az  Erkel utcai mamutfenyő).

A nyertes fáról  kiderült, hogy Zalaegerszeg legöregebb fája, a város legrégebbi védett természeti értéke.   Törzsvastagsága  meghaladja a 7 métert, magassága 13 méter, koronarészei elhaltak.  1978-ban villámcsapás érte, mely következtében több koronaága leszakadt. Vigyázzunk hát rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!