Zalaegerszeg

2013.02.19. 16:00

A Karib-tengerre utaztak a zalai diákok

Zalaegerszeg - A Comenius program keretében a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium hat diákja töltött néhány napot a Karib-tengeri St. Martin szigetén. Angol nyelven előadásokat tartottak, nemrég tértek haza.

Szabó Judit

A Kölcsey-gimnázium már harmadszor vesz részt a Comenius-program keretében iskolák közötti európai együttműködésben. A mostani, befejezéséhez közeledő projekt két évig tartott, a feladat pedig az volt, hogy elemezzék a résztvevők a  népességmozgásokat egy adott területen, a népcsoportok keveredését, ennek kedvező hatásait és esetleges problémáit az iskolai életben. A zalaegerszegi gimnázium olasz, portugál és francia  partnerekkel vett részt az együttműködésben.

- Magyarországon a migráció elhanyagolható, ezért mi más megközelítésben dolgoztuk fel a témát: a betelepüléseket és  elköltözéseket történelmi vonatkozásokban vizsgáltuk,  és foglalkoztunk a kisebbségek problémájával az iskolai életben - összegezte Tibola Katalin angol szakos pedagógus, a diákok kísérője.

Az együttműködés keretében a Franciaországhoz tartozó Karib-tengeri St. Martin szigetére utaztak a gimnazisták. Ide nem a migrációhoz kapcsolódó, hanem más témájú prezentációkat kellett vinni.

- Én arról tartottam előadást, hogy miért nehéz a külföldieknek megtanulni a magyar nyelvet. A reakciók alapján tetszett a hallgatóságnak  - összegezte Offner Balázs.

- Én egy szótárat készítettem a diákok segítségével. A benne található több mint száz  szóval meg tudja értetni magát egy külföldi  Magyarországon  - említette Szappanos Miklós.

- Az én témám a magyar kultúra volt, erről tartottam előadást  -  mondta Házi Bence.

- Én pedig egy rövid könyvet írtam arról, hogy a Magyarországra érkező külföldiek hogyan tudnak boldogulni például a hivatali ügyintézés során -  osztotta meg a Zalai Hírlappal Zalavári Viktória.

- Hatalmas élmény volt eljutni erre a szigetre, mert bár nem  utazok gyakran,    a különböző  nyelvek és kultúrák fanatikusa vagyok - vont mérleget a külföldi útról Trömböczki Napsugár, akit lenyűgözött  a Karib-tengeri sziget multikulturális jellege,  az ott lakók  pozitív életszemlélete és közvetlensége.

- A Comenius-program fontos  hozadéka, hogy a diákok  megtanultak angol nyelven, a modern kommunikáció eszközeivel előadást tartani. Ez azért is hasznos, mert ha felnőnek, jó eséllyel nem országhatáron belül, hanem  nemzetközi keretek között fognak dolgozni, s ilyen  feladatokat is kaphatnak - emelte ki az együttműködés számos előnye közül  Tibola Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!