Zalaegerszeg

2012.02.16. 16:23

A városhoz kerül a régi 86-os út

Ha elkészül az elkerülő út, a jelenlegi 86-os főút zalalövői szakasza az önkormányzat kezelésébe kerül. Más megoldásokról is tárgyalt a városvezetés a közútkezelővel, de végül ebben maradtak.

Szabó Judit

Vertetics László polgármester a legutóbbi testületi ülésen ismertette, hogy  ha elkészül az elkerülő szakasz, a jogszabályok szerint a régi 86-os főút  fenntartását az államtól átveszi a város. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatnak újabb, körülbelül 8 kilométer útszakaszról, takarításáról, szükség esetén kátyúzásáról és felújításáról kell gondoskodnia. A Magyar Közút másik lehetőséget is ajánlott Zalalövőnek,  hogy ne a jelenlegi 86-os teljes városi szakaszát vegye át, hanem a Zalaegerszegről Őriszentpéterre vezető 7411-es főutat, és emellett a 86-os főút városközponttól délre, Irsapuszta felé  eső részét. Az önkormányzat azonban csak akkor ment volna bele ebbe a cserébe, ha a városközponttól északra fekvő 86-os szakaszt  kapja a déli helyett, mert akkor nem kerülne hozzá a vasúti híd, amelynek a fenntartása és  felújítása meglehetősen költséges.

Az ügyben nem született megállapodás, így marad az eredeti, jogszabályi variáció: a 7411-es állami út  marad, a mostani 86-os pedig a városhoz kerül a híddal együtt.

Az ülésen elhangzott,  az elkerülő  építése előtt fel kell mérni az úthálózat állapotát, mert ha a beruházás alatt tönkremennek szakaszok a nagy terheléstől, azokat az államnak helyre kell állítania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!